"Защо провеждаме този Конгрес, какво искаме, каква всъщност е главната ни задача днес и какво всъщност трябва да се случи, за да може всеки един от нас, тръгвайки обратно по пътя към дома, да не носи бездушен вкус на горчилка и безсмислие? Най-верният отговор на този въпрос е въпросът “Какво точно не трябва да се случва на този Конгрес“? Няма никакво значение колко човека в тази зала са оптимисти и колко песимисти. Зависи за какво сме жадни.“ Това заяви Катя Георгиева, делегат от Ямбол и член на Изпълнителното бюро на БСП, по време заседание на 50-ия Конгрес на левицата, съобщават от пресцентъра на партията.

По думите ѝ този Конгрес трябва да даде ясен сигнал за безспорност и единство. "Желая всеки наш член, съмишленик, а и много български граждани довечера да получат само положителни новини от този форум. Мечтая да спрем да говорим за вчера и да започнем усилено да градим утре. Да спрем да се делим на обвиняеми и обвинители, а на добри и по-добри вносители на идеи. Да видим ясния и вдъхновяващ сигнал към всички наши местни структури“, коментира тя.

“В цяла България в местните структури работя безкористно хиляди добри хора само с една едничката вяра в трите букви – БСП“, каза още Катя Георгиева.

Тя изрази своето категорично мнение във връзка с участието на БСП в управлението: "БСП трябваше и трябва да участва в управлението, макар и то да се очертава сложно. Това е успех. Трябва да участва, не за да възнагради определени хора за добра служба, а защото е време да докаже, че след толкова години на обоснована критика на “шофьора на джипа“, БСП може успешно да участва в управлението на бъдещето. Да докаже, че може да носи пряка отговорност.“ Тя допълни, че най-важното за сегашното коалиционното управление е да не отстъпва от политиките си.

Втората важна тема, която Катя Георгиева очерта, е бъдещето на БСП: "Още днес трябва да си отговорим на въпроса ще отидем ли и как ще отидем в бъдещето, Вгледани в миналото, с по-стари методи на организационна и партийна работа, или достатъчно обединени и силни, за да ни има там в бъдещето като значим ляв партиен фактор.“ По думите й трябва да се търси и път към по-новите поколения.

В заключение Катя Георгиева заяви: "БСП не съм аз, БСП не е председателят и ръководството. БСП не е различно мислещият в нея. Тези букви сме ние всички заедно. Тези букви не са само дълголетна история, но и необходимото бъдеще.“