Анна Александрова в "БЕНОВСКА ПИТА" на 22.01.2022 г. - YouTube

Анна Александрова, народен представител в 47 НС, ГЕРБ, в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 22-ри януари 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Ще имат ли "реинкарнация“ ГЕРБ и Борисов? Поведението на ГЕРБ в опозиция.

"Ще имат ли "реинкарнация“ Бойко Борисов и ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Анна Александрова отговори, че това могат да определят единствено българските граждани.

"Сигурно е адски трудно, опитвам се да го погледна и от житейска гледна точка, да си бил толкова години на власт, да си ръководил държавата, говоря и за Бойко Борисов, и за ГЕРБ, и сега да чакаш на тротоара преминаващите бързо коли, ако мога така да кажа, как е?“, продължи Беновска. Александрова отговори, че това е добре, защото една партия има необходимост да бъде в опозиция, а ГЕРБ разполага с много добри кадри. Тя добави: "Аз в лично качество за първи път съм в опозиция и да си призная ми е леко трудно!“.

Заявките на управляващите за съдебна реформа и опитите им да отстранят главния прокурор Гешев.

"Каква е ролята на ГЕРБ в опозиция, Вие бяхте и председател на правната комисия, хайде да поговорим по правната тематика – гласят се да махнат Гешев, консулът във Валенсия Пламен Георгиев и него, отнеха достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация, той пък си подаде оставката, правят се промени в различни закони! Доколко това, в което винаги подозираме политиците, може да кажете искрено "Промяната“ и коалицията около нея си настройват законите по тяхната свирка?“, попита Беновска. Анна Александрова се съгласи и обясни: "Ще дам пример от снощи, когато заседанието на парламента продължи до късно на имат и колегите от "Продължаваме промяната“ станаха за смях. Те гласуваха задължителен парламентарен контрол 3 часа след края на заседанието и накрая на заседанието министрите изведнъж започна да ги няма. Един имаше служебни ангажименти, друг със здравословни проблеми. Поради това, че нямаше какво да се гледа, се прекрати заседанието, което според мен е пълен резил. Същото се случва и по отношение на правната тема – само голи приказки и това го слушаме и в 45-то, и в 46-то, сега и в 47-то Народно събрание. Имаха готови законопроекти за съдебната реформа, но досега нямат внесен нито един законопроект. Единствено се говорят неща пред медиите. Не смятам, че фиксирането в личностите на главния прокурор, на председателя на КПКОНПИ, дори на г-н Георгиев, доколкото чувам отзивите в Испания за него са много добри – това са лични вендети на много ниско ниво, не трябва да се случват по този начин и не това е реформата!“.

Анна Александрова заяви, че ГЕРБ са съгласни, че нужда от реформа има, имали са намерение да работят например по Изборния кодекс, но пандемията е попречила това да се случи по-бързо.

"Ще махнат ли Цацаров, той си подаде оставката?“, попита Беновска. Анна Александрова отговори, че сегашните управляващи имат намерения да разделят на две КПКОНПИ, но трябва да дадат ясен отговор ще остане ли старият режим за подаване на декларации от страна на лицата, които подлежат на контрол по този закон. Трябва да се дадат и отговори коя част от комисията за какво ще отговаря. Народният представител от ГЕРБ заяви: "В публичното пространство се говори, че КПКОНПИ не е свършила никаква работа, но само за 3 месеца тази комисия повдигна обвинения на лица от олигархичните кръгове на обща стойност над 800 милиона лева. Тези дела влязоха в прокуратурата. Имат ли идея управляващите с разформироването на специализираните съд и прокуратура какво ще се случи с тях? Къде ще отидат тези дела и този труд на колегите, само за 3-4 месеца свършиха тази работа!“. Тя добави, че е много важно и като бивш председател на правна комисия е държала на това, да има публичен дебат с всички заинтересовани страни.

"Ще успеят ли да сменят Иван Гешев, знаете, че това не е много лесна процедура? ВСС хубав номер врътнаха, Цацаров, един уважаван юрист, бивш съдия, бивш главен прокурор, уважително го назначиха да се върне в прокуратурата!“, попита Беновска. Анна Александрова отговори: "Смяната на главен прокурор, който и да е той, става с промяна на Конституцията. Това става с мнозинство от 2/3, а управляващите нямат такова. Извинявам се, че се повтарям, но те дават само идеи в публичното пространство. Има идеи главният прокурор да се избира от Народното събрание, аз не смятам, че той няма да бъде зависим по този начин!“.

Натискът върху ГЕРБ от Бойко Рашков по време на изборите.

"Не си ли изиграхте зле картите на президентските избори, Радев там спечели заради личното си качество, вие не подкрепихте достатъчно проф. Анастас Герджиков, някак беше полу-полу?“, попита Беновска. Анна Александрова отговори, че върху ГЕРБ е имало голям натиск по време на кампанията от страна на вътрешния министър Бойко Рашков. Освен това въвеждането изцяло на машинно гласуване е лишило много граждани от възможността да отидат до урните. Тя разказа как в Нови Искър от ГЕРБ са се опитали да покажат на гражданите как се гласува с машина и през цялото време бус на жандармерията е стоя на 2 метра от тях. Целта е била да се сплашват хората. Според народния представител от ГЕРБ това е напълно елементарно и недопустимо. Тя беше категорична: "Снимах го с телефона си, бяхме на центъра на Нови Искър пред хората – ето това е натиск. А в провинцията какво беше – нещо страшно! И въпреки това хората не се уплашиха, нашите симпатизанти и избиратели излязоха да гласуват. Самият Радев си прокара политиката и то много назад във времето още с промяната на Изборния кодекс – за една нощ, на коляно с изцяло машинно гласуване. Аз живея в "Надежда“, има баби, които ми казаха, че този път няма да гласуват нито за президент, нито за парламент, защото се притесняват от машините. Така че каквото и да говорят – отказахме много хора да си пуснат гласа!“.

"Но има един израз, не знам дали да го кажа, или да се въздържа, "мъжко дупе не писка“!“, продължи Беновска. Александрова отговори: "Ние не се оплакваме! Както виждате и нашият лидер излезе и каза – да, това е волята на хората, втори сме, с машинации или не – няма значение! Не се оплакваме, в опозиция сме, силна и конструктивна! Грешките няма да простим. Няма как да дадем 100 дни на правителство, което управлява от 7-8 месеца в лицето на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри. Време е да действат, а не само да говорят!“.

Дискусията за избор на нов състав на КЕВР.

"Вчера с интерес следях дискусията около избора на КЕВР, квотите, от ДПС поискаха проверка на кворума и там ви врътнаха друг номер – ще проверим електронно. Председателят ги изкара 122, а аз съм повече от сигурна, че вътре нямаше толкова, но вие не можахте нищо да направите. Александър Ненков вчера леко иронично го обвиниха Вашите съпартийци Деси Атанасова и Любен Дилов, че е твърде мек, това беше игра на думи и ситуации, но не сте ли твърде стъписани от това, че сте в опозиция?“, попита Беновска. Анна Александрова отговори, че ГЕРБ в момента са много по-организирани и дисциплинирани, както и доста конструктивни. Тя продължи: "Това вчера беше типичен пример за променяме правилата за конкретен човек. Не знам каква промяна и какво продължават, но това, което направиха вчера с намаляването на броя на членовете, е типичен пример!“. Беновска отбеляза, че всяка партия го прави. Гостът ѝ отговори, че все пак има някои неща, които не трябва да се правят, например не може с лека ръка да махнеш юриста и икономиста в даден ресор.

Процедурата за избор на инспектор и членове на Инспектората към ВСС.

Анна Александрова обясни, че следващата седмица в правна комисия ще се гледат правилата за избор на инспектор към Инспектората на ВСС и членове. ГЕРБ още в 44-то Народно събрание са се опитвали да стартират процедурата преди изтичането на мандата на Точкова. Това обаче не е толкова лесно, защото е необходимо мнозинство от 2/3, а биографията на избраните кандидати трябва да е безукорна.

Искането на Борислав Сарафов, шеф на следствието, да бъдат канени и следователи при обсъждането на някои законопроекти.

"Обърнахте ли внимание, Борислав Сарафов, шефът на следствието, излезе с открито писмо да бъдат поканени следователите при обсъждането на определени закони. Доколко ще бъде полезно ГЕРБ да го подкрепите, разбирате ли какво Ви казвам? Скоро казах на един приятел, той ми каза дай да правим едикакво си и за му казах – имам си достатъчно врагове, за да ми прибавиш и твоите!“, попита Беновска. Анна Александрова отговори, че е лошо, че се тълкува така. Тя продължи, че не е лошо правосъдният министър да обърне внимание и на прокурорите, които казват, че им е оказван натиск от страна на МВР. Народният представител обясни: "Ние не можем да заемем нечия страна, но можем да дебатираме и да видим доколко имат основания следователите!“. Тя добави, че ГЕРБ също имат предложения за съдебната реформа, но закриването на специализираните съд и прокуратура и връщането им към съответните окръжни съдилища не е добро решение!

Беновска разказа: "Сега се сещам за Алексей Петров, така нареченото дело "Октопод“, Цветан Цветанов му съсипа живота 10 години вероятно, накрая нищо не излезе, той даже осъди България. Но какво се случи, съдията му Ченалова нещо я преместиха, уволниха ли я, какво стана, делото му беше почти пред решаване и го върнаха обратно, с 4 години мисля му забавиха производството!“. Александрова отвърна: "За такива неща говоря! Важно е да се чуят хората, които работят това и научните среди, защото опитът ми ме е научил, че трябва да се допитаме до цялата колегия!“.

Нарушаването на Конституцията от страна на президента Радев с назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката.

"Чувам гърмежи – инаугурацията на президента Радев е започнала!“, отбеляза Беновска. Александрова добави: "Да, който наруши Конституцията толкова безцеремонно! Аз най-много от това съм възмутена. Всичко мога да приема, включително и лошото отношение към ГЕРБ, но такова погазване на Конституцията и включително заобиколено и в медийното пространство – това е недопустимо!“.

Беновска се обърна към госта си: "Г-жо Александрова, ето Конституцията, след този случай решихме да подаряваме Конституцията, даже поръчахме отпечатването на специален тираж, аз се опитах да му подаря на Радев една Конституция, след като спечели изборите на втори тур, той избяга, все едно страниците ѝ бяха отровни! Това е символичен подарък, покажи, че си мъж, покажи, че спазваш законите! Но Вие ще я вземете, това е символичен подарък!“. Анна Александрова благодари и каза, че има Конституцията, но с удоволствие ще приеме подаръка.

Искането на Русия НАТО да оттегли силите си от България и Румъния.

Беновска продължи: "С риск пак да ме нахейтят някакви същества в андропауза, не знам защо напоследък някакви мъже, така наречени мъже се занимават с мен, защото съм свикнала все жените, но ще кажа нещо философски, не за да показвам пристрастие или защита – има моменти в живота, и професионални, и житейски, и политически, в които не винаги си на коня! Може трябва да се издържи, да се види новата бленда каква е. Сега например може да предстои трета световна война между Русия и САЩ. САЩ са пред гражданска война. Виждате как искат да се изтеглят натовските бази от България!“. Анна Александрова отговори: "Така е и за съжаление никой от правителството, освен идването на Кирил Петков в парламента, не взе отношение. И Радев каза няколко думи. Но затова е искането за свикване на КСНС, защото това застрашава националната сигурност!“.

Цените на тока и газа.

Анна Александрова обясни, че много хора ѝ звънят и пишат заради високите сметки за ток и газ. Увеличението е с 300%. Това означава, че едната заплата в семейството трябва да отива само за сметката за газ. Това е също важна тема, по която трябва да се свика КНСН.

Подаръците.

Народният представител от ГЕРБ подари на Беновска книгата "История на града Лом и Ломската околия“. Тя обясни: "Аз съм родена в Лом. Написала съм Ви с пожелание за здраве да продължавате със същия хъс да работите и човек никога не трябва да забравя откъде са корените му!“.

Беновска подари на госта си здрава, българска, червена ябълка и попита: "Каква ябълка сте в политиката – червена или зелена?“. Александрова отговори: "Още не съм червена, зелена съм!“. Водещата продължи: "Интересна ябълка Ви се падна, това е против уроки, не е гнила, просто има нещо в нея! Подарявам Ви я с уважение и за търпение. Така завърши разговорът между Анна Александрова и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 22-ри януари 2022 г.