Министерството на външните работи на Украйна настоява за публично изясняване на изявленията на командващия германските военноморски сили вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах, който каза, че Крим няма да се върне в Украйна. Това заяви в събота официалният представител на украинското външно министерство Олег Николенко, цитиран от TACC

"Кримският полуостров може да бъде изгубен само във въображението на германския вицеадмирал. Крим със сигурност ще се върне благодарение на упоритите усилия на Украйна и нейните партньори, които ще покажат решителност в противопоставянето на държавата-агресор. В тази връзка искаме обяснение от германското правителство, как думите на командващия ВМС корелират с последователната подкрепа на Германия за Кримската платформа“, каза Николенко в коментар за РБК-Украйна.

Украинското външно министерство също изрази изненада от думите на Шьонбах за "необходимостта от възстановяване на диалога с Русия". "Дори опитът да разбере (руския президент Владимир) Путин от страна на командващия германския флот има своите морални, политически и опасни граници. В този случай тези граници са грубо нарушени", заяви украинското външно министерство.

Външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба смята, че изявленията на различни институции и длъжностни лица в Германия са в противоречие с нейната подкрепа за Украйна. Той публикува съответното изявление в "Туитър" в събота.

"Последните изявления на Германия за невъзможността за прехвърляне на отбранителни оръжия на Украйна, по-специално чрез предоставяне на разрешение на трети страни за това, безсмислието на връщането на Крим, колебанията за изключване на Руската федерация от SWIFT не отговарят на нивото на нашите отношения и текущата ситуация със сигурността“, каза министърът.

Командирът на германския флот Кай-Ахим Шьонбах, говори по-рано пред експерти от Индийския институт за изследвания и анализи на отбраната (IDSA) като каза, че "Кримският полуостров си е отишъл и никога няма да се върне (в Украйна)“. "Това е факт“, подчерта вицеадмиралът.

Превод и редакция: Юлиян Марков