Германският политик Фридрих Мерц беше официално утвърден за нов председател на Християндемократическия съюз (ХДС), като 94% от делегатите гласуваха за него на конгреса, който се провежда в събота, предава TACC.

Първоначално Мерц беше избран за бъдещ лидер още в средата на декември - 62,1% от приблизително 400 000 членове на ХДС гласуваха за него. Днес той беше официално одобрен - в съответствие с устава на партията за това беше необходим партиен конгрес.

В конгреса, който се провежда в смесен формат, взеха участие общо 983 делегати. 915 гласуваха "за“, 16 се въздържаха.

Новият председател замени Армин Лашет, който не успя да изведе ХДС до победа на миналогодишните избори за Бундестаг. След като показаха най-лошия резултат в историята си - 24,1% - консерваторите преминаха в опозиция и партията се нуждаеше от ново ръководство..

Мерц, неочаквано за наблюдателите, се завърна в германската политика в края на 2018 г. - тогава той издигна кандидатурата си за поста лидер на ХДС, но през декември същата година загуби от Анегрет Крамп-Каренбауер. След това отново опита късмета си, но загуби от Армин Лашет. Той стана председател на ХДС от трети опит.

Мерц е определян като пълен антипод на бившия канцлер Ангела Меркел, заради разногласия, с която временно напусна политиката. В петък списание Der Spiegel съобщи, че Мерц е изпратил покани за събитие, отбелязващо избора му, а за Меркел се твърди, че е отхвърлила поканата му.

Превод и редакция: Юлиян Марков