Очаква се британският външен министър Лиз Тръс да посети Москва през февруари за разговори с руския си колега Сергей Лавров, предава Reuters, позовавайки се на дипломатически източник.

Планираното посещение идва на фона на повишеното напрежение между Русия и Запада заради Украйна. Лавров и държавният секретар на САЩ Антони Блинкен не постигнаха пробив в преговорите по въпроса тази седмица, но се съгласиха да продължат разговорите си, за да се опитат да разрешат кризата, която предизвика страх от военен конфликт, припомня агенцията.

"Британският външен министър поиска възможност да пътува до Москва за разговори с Лавров. Москва се съгласи за посещението през февруари", съобщи РИА Новости, цитирайки източника си.

Руското външно министерство не отговори веднага на искане на Reuters за коментар.

Великобритания и нейните съюзници от НАТО изразиха дълбока загриженост относно натрупването на военни сили на Русия на границата с Украйна и я предупредиха за тежки икономически последици, ако нахлуе в бившата съветска република.

Русия отрича плановете за нахлуване в Украйна, но настоява за правно обвързващи гаранции за сигурност от САЩ и НАТО.

Великобритания заяви в понеделник, че е започнала да доставя на Украйна, която не е член на НАТО, противотанкови оръжия, за да й помогне да се защити от потенциална инвазия.

Говорейки в Австралия по-рано тази седмица, Тръс каза, че Великобритания и нейните съюзници трябва да реагират заедно на глобалните заплахи, да задълбочат връзките си с демокрациите в Индо-Тихоокеанския регион и да се изправят пред глобалните агресори, които използват икономическата зависимост, за да се опитат да получат това, което искат.

Превод и редакция: Юлиян Марков