доц. Ангел Кунчев в "БЕНОВСКА ПИТА" на 22.01.2022 г. - YouTube



Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 22-ри януари 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Теориите, че COVID-19 е създаден изкуствено и цели манипулация на обществото.

"Много ми е приятно да Ви видя в студиото, защото Вие станахте един от главните "актьори“, пандемията Ви изтика на преден план, кой сте Вие?“, попита в началото на разговора водещата Беновска. Ангел Кунчев отговори: "Да, за съжаление нямам никакво желание нито да съм на преден план, нито да съм под прожекторите! Опитваме се да си вършим работата, да сме епидемиолози в епидемиологична ситуация, такова е времето!“.

Беновска продължи: "Не Ви ли е неочаквано, готвил ли сте се за такива публични изяви, преди ковида много хора дори не знаеха за тази длъжност?“. Събеседникът ѝ отговори: "Тази длъжност е много интересна, защото като се мине през хранителните добавки, мине се през 5G технологията, през чистотата на въздуха, шума и какво ли не – всичко това е работа на главния държавен здравен инспектор!“. Беновска попита: "Каква е връзката с 5G, защото тук Ви подозираме, включително и аз, че искате да ме ваксинирате, за да ме следите през 5G и да живея в някаква виртуална реалност, в метапространство?“. Кунчев отговори: "Какво самочувствие трябва да има някой, за да си мисли, че целият свят се интересува от него къде ходи и какво прави! Според мен за огромната част от хората няма никакъв такъв интерес, но това в рамките на шегата!“.

"Но вън от шегата, ако се направи едно такова масово наблюдение, изследване и т.н. могат да се направят много изводи, да не говорим, че може да се въздейства на психиката, на физиката и да ни превърнат в едно стадо! Виждате, че фейсбук сега се казва Мета, значи една измислена реалност, в която ще живеем, слагаме си едни слушалки, едни очила, но в метапространството, което влиза в главата ни през 5G, ние летим, в Занзибар сме, преживяваме любовни авантюри!“, заяви Беновска. Гостът ѝ отговори, че никой не ни вменява нищо насила, ние сами си купуваме скъпи телефони, не се отделяме от тях, искаме още по-бърза връзка. Вероятно така се развива цивилизацията.

"Но много хора подозират, че ковидът е една епидемия, която ще ни накара да живеем виртуално, вместо да се прави секс, например, ще го правим по интернет!“, продължи Беновска. Кунчев отговори, че свързването на сегашната ситуация с такива подозрения е безпочвено. Той продължи: "Често са ми казвали, че вирусът може да е създаден от човек. Да, може, не го изключвам! Но той заразява ли хора, страдат ли, умират ли? Значи ние трябва да вземем мерките и да се борим с него, пък хич не ме интересува кой го е създал. Ако има нещо, то ще се докаже с времето!“.

Предложението зеленият сертификат да отпадне, когато се постигне 60% ваксинация и под 5% заетост на интензивните легла.

"Вчера дадохте една пресконференция, дойде премиерът Петков, здравният министър проф. Сербезова, Вие, казахте, че ще махнете зеления сертификат и ограниченията, ако 60% от хората се ваксинират. Защо не 59% или 61%, че не мога да разбера?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че са спорили за числото, неговото предложение е било 70%, защото медицинската наука показва, че ако в едно общество 70% от хората са имунни, почти е невъзможно да възникне епидемия. Било е решено в крайна сметка да се вземе числото 60%, защото страната ни е много наздв във ваксинирането, не са достигнати още дори 35%. Главният държавен здравен инспектор подчерта, че другото условие за премахването на зеления сертификат е падане на заетите интензивни легла под 5%. Той подчерта: "И двете са постижими! Целта е амбициозна, но по-добре да си поставяме амбициозни цели и да ги гоним, отколкото да ги смъкваме!“.

"Доц. Кунчев, ние, с извинение ще използвам прословутата песен на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците“, но ние все се стремим на някого да подражаваме!“, отбеляза Беновска. Кунчев отговори, че няма никакъв стремеж за подражаване. Той добави, че като се вторачваме в детайлите, губим общата картина, а тя е ясна – имунизираните общества дават малко жертви, неимунизираните дават много! 95% от хората, които умират в България, не са ваксинирани.

Обвиненията към доц. Мангъров, че разпространява неистини.

"Може ли да се закълнете с ръка на Конституцията сега, ние подаряваме Конституцията, сега Ви я подарявам с едно българско знаме, може ли да се закълнете с ръка на Конституцията, че няма връзка между ваксините и смъртните случаи? Ето, доц. Мангъров преди Вас, сега сигурно ще го завържат със "зелени вериги“?“, попита Беновска. Кунчев отговори, че едва ли ще се стигне дотам, но доц. Мангъров е изиграл много лоша роля в пандемията. Според него, доц. Мангъров отдавна щеше да е с отнети права, ако правеше това в някоя западноевропейска държава. "Ние се познаваме с него, работили сме заедно, само че той премина една граница, която е много опасна! Това е смесването на малко истина, полуистина с много лъжа!“. Водещата отбеляза, че много хора са съгласни с доц. Мангъров. Главният здравен инспектор отговори, че това не променя нищо, защото има факти и истина. "Ако ще цяла България да мисли като него – не ми пука! Когато зад мен стои статистиката, цифрите и науката – кой каквото ще да мисли!“, категоричен бе Кунчев.

Какво съдържат ваксините? Кой контролира безопасността им?

"Я ми кажете тогава какво съдържат тези ваксини?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че на сайта на ИАЛ има подробна информация. "Но аз съм баба на 80 години от Дуранкулак и няма как да го прочета, обяснете ми на мен!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че така или иначе 99% от българите няма да прочетат информацията, защото е много подробна.

Беновска продължи: "Добре, 75 лева искам да взема, аз съм 88 годишна пенсионерка от Дуранкулак, ваксинирам се няколко пъти, както Вие казвате, защото искам да взема тези 75 лева, ще си взема едно саламче, едни бонбонки, една ракийка! Как да знам какво ще си сложа за тези 75 лева, кажете ми го просто?“. Кунчев попита какво друго да обясни, след като вече е написано какво съдържат ваксините. Той обясни, че ваксините са различни, има векторни, има РНК, има и антигенни. "Вие например знаете ли как точно действа цветният телевизор, как точно се образува импулсът – не! Но това не Ви пречи да го ползвате! Ако се заинтересувате, прочетете няколко учебника, вероятно ще го разберете. Същото е и тук!“, добави Кунчев. Той попита кой задължава в момента някого да се ваксинира в България, за разлика от развитите страни.

Ангел Кунчев обясни, че антигенните ваксини съдържат частица от вируса, която не може да предизвика заболяване, но може да предизвика имунната ни система да произвежда антитела, това да остане в паметта и когато се срещнем с вируса, имунната ни система да реагира бързо.

"Но не се ли произведоха твърде бързо тези ваксини, кой е изследвал, че не може да ни срине имунитета?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че европейската агенция по лекарствата е една от най-строгите в контрола и добави: "Да се твърди, че това били "експериментални течности“, че не били преминали всички етапи – това е пълна глупост! Зад тези ваксини стоят подписите на хора, които само това работят!“.

"Вие гледахте ли сведенията от форума в Давос, който мина метър в България, 58 души са забогатели с трилиони?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че няма съмнение, че някои компании са натрупали огромни печалби, но това няма връзка с въпроса за безопасността на ваксините. Той продължи: "Ако Вашият хлебар е много добър, забогатее и си купи 5 апартамента, това отразява ли се върху качеството на хляба? Вие имате ли претенции към него защо е толкова богат? Богат е, защото преди това е вложил милиарди, за да може да го направи!“.

Беновска продължи: "Чета коментар от форума – давате ми обяснение за ваксините като от учебник по биология за 6-ти клас!“. Ангел Кунчев отговори, че всеки медицински препарат, за да стане лекарство, има така наречената кратка характеристика, нека хората го прочетат и ако имат някакви въпроси, разбира се, че ще им бъде обяснено. Но да се казва, че не знаем какво има във ваксините, това не е вярно!

Ангел Кунчев каза, че семейството му е имунизирано. Водещата отбеляза: "Вие сте малко "под строй“!“. Събеседникът ѝ не се съгласи. Той подчерта, че това е лично решение и не го е налагал нито на дъщеря си, нито на сина си.

Фалшивите сертификати.

"Вчера влизам в един магазин и един юнак ми казва – покажете си зеления сертификат! И аз имам един в чантичката си на хартия, защото пътувам в чужбина и понякога ми се случва да не мога да отворя интернет, и му показвам това листче. Той само погледна, че има нещо. Аз го питам нещо друго искате ли? Той ме пита – Вие не сте ли влизали досега в този магазин! Разбирате ли какво самочувствие добиват от това, че ни подчиняват?“, продължи Беновска. Кунчев отговори, че човек може да влезе във въпросния магазин и без ваксина, достатъчно е да има тест или да е преболедувал. Така че това не е принуда към ваксинация. Той добави, че скоро на трите международни летища в България ще бъдат поставени апарати с четци, които да потвърждават, че сертификатът е действащ. Без човешка намеса, лични данни и запазване на каквато и да е информация. Беновска отбеляза, че сертификатите могат да се фалшифицират. Събеседникът ѝ отговори, че QR кодът не може да се фалшифицира, данните се ъпгрейдват на всеки 6 часа с европейската система.

"Но защо са ни тези зелени сертификати, на които Европа намали срока на годност на 9 месеца. Тази хартийка, която Ви показах, след 1-2 месеца няма да е валидна и какво да правя?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че трябва да се осигури среда, в която рискът човек да се зарази е минимален. Той продължи: "Аз съм първият, който ще предложи вариантът на Великобритания, ако имаме техните данни, техните данни са 90% имунизация и излизане от четвърта вълна!“.

"Но знаете ли колко фалшиви сертификати има, аз познавам видни хора, и Вие ги познавате, няма да им кажа имената, в момента се разхождат с такива фалшиви сертификати?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че са подадени до момента 32 сигнала до прокуратурата. Той обясни, че има организацията, за която е установено, че е издавала такива сертификати с фалшив подпис на лекар, която е в доста напреднала възраст и изобщо не е знаела за тази фалшификация. Издадени са над 1500 такива фалшиви сертификата, голяма част на чужденци.

Преминаването на учениците към онлайн обучение.

"Как стои въпросът с децата, защо непрекъснато затваряме тези деца? Оказа се, че те не са такива заразоносители?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че през последната седмица възрастовата група с най-голяма заболеваемост е ученическата. Факт е, че децата го карат по-леко и не влизат в болница, но в момента те са водещи по заболяемост. Той продължи: "Докато районното управление по образование не се убеди, че учебният процес вече се е сринал поради липса на учители или над 20% отсъствие на децата, ние до такава стъпка не прибягваме. В момента дори обратното, задържаме и сме под натиск да я предприемем, защото училищата вече не могат да учат поради отсъствия!“.

"Аз имам ученици, знаете ли колко се десоциализираха, знаете ли колко се отрази на психиката и физиката им, да не говорим за грамотността?“, продължи Беновска. Ангел Кунчев отговори, че това е факт, но нямаме друга алтернатива. Той каза, че досега 17 деца са починали от коронавирус и ако не се предприемат мерки, тогава хората ще пита здравните власти какво чакат още. Водещата отбеляза, че те са били с придружаващи заболявания. Гостът ѝ отговори, че повечето хора имат някакви придружаващи заболявания.

Твърденията, че ваксинираните "светят“ на скенер. Предложението на Беновска да проверят наистина дали това е така.

Беновска разказа: "Знаете ли, голяма част от тези видни хора, те се занимават с бизнес и политика, минавайки през границата, поне трима ми разказаха, че след като минат през скенера и тръгнат към изхода, един се изравнява с него и му казва – ти не си имунизиран. Българинът го пита как е разбрал и човекът му казва – не светиш!“. Ангел Кунчев отговори: "Такова чудо няма по света! Хайде да спрем да говорим за теории! Няма какво да свети, какво са вкарали на този човек – метали, чипове! Хайде да вземем един имунизиран човек и да проверим!“.

Водещата се съгласи и отбеляза, че това е наистина добра идея. Беновска предложи да изберат четирима души, имунизирани с различните видове ваксини, които да минат през скенер и да се провери дали "светят“. Кунчев се съгласи и каза, че по този начин ще се премахне тази лъжа. Той добави: "Всеки говори каквото му хрумне, то не бяха самолети, които пръскали, не бяха чипове!“.

Натискът върху хората да се ваксинират чрез отнемане на права.

"Но защо трябва да ни отнемате правото сами да решаваме дали да се ваксинираме, като ограничавате права?“, попита Беновска. Ангел Кунчев отговори, че никой никого не задължава. Той обясни, че досега в 4 свои доклада до МС е предлагал имунизацията да стане задължителна за работещите в здравеопазването и в домовете за социални грижи, защото там сме допуснали да си отидат много хора. Беновска каза: "Извинете, ще прозвучи грубичко, но тези хора са били с много придружаващи заболявания!“. Събеседникът ѝ отговори: "Тази теза "сухите пръчки да изгорят“ ми е много добре позната от доц. Мангъров и не я подкрепям!“.

"Аз имам право да реша какво да правя с моя собствен живот! Ще кажете добре, нямаш сертификат – не ходиш на работа, не влизаш в магазин! Хайде убедете ме да се ваксинирам!“, продължи Беновска. Ангел Кунчев отговори: "В обществото има правила, ако живеете в джунглата може да правите каквото искате! Това е все едно да кажете, че ви ограничават правата, като не можете да минавате на червен светофар. Да, но ще застрашавате правата на другите. Вашите права свършват там, където започват правата на другите!“.

Беновска отвърна: "Да Ви го кажа обратно – правата на другите не могат да ме притискат и да намаляват територията на моите права. Това, че Ви застрашавам, не е доказано! Вижте колко близко седим, вчера седяхте с маски, аз даже писах на проф. Сербезова да не си сваля маската, защото нали знаете има един виц, че това е като свалени гащи! Вижте какво лицемерие!“. Ангел Кунчев отговори, че разбира хората, особено след 2 години ограничения. Няма мярка, която да дава 100% гаранция, включително и ваксината. Но когато има кумулиране на ефектите – когато не ходите на места, където се събират много хора, когато проветрявате, когато дезинфекцирате, когато около вас има хора, които са имунизирани и носят маски – тогава рискът рязко пада!

"Според Вас тези маски колко са чисти и колко често се сменят?“, попита Беновска. Кунчев отговори, че работа на всеки човек е да следи за това. Той продължи, че наистина понякога се стига до крайности, например един кмет е искал да наеме хеликоптер, за да пръска дезинфектанти, което е безумно. Имало е обаче и случаи на истински героизъм от страна на лекарите.

Инициативата на Беновска да проверят кои лекари отказват да преглеждат пациенти, които са болни от COVID.

Водещата отбеляза, че е имало и доста случаи на коравосърдечие. Кунчев отвърна, че 10% от общопрактикуващите лекари не само, че не правят имунизация, но дори, когато някой отиде при тях го връщат. "Тогава защо на Мангъров ще му се отнемат лекарските права, а на тези лекари не?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Защото говори глупости! Говори неистини! Какво постигнахме, разбъркахме обществото и дори африкански страни са пред нас по ваксинация!“.

"Може ли втора инициатива – да установим кои лекари не лекуват, отказват да се срещат с предполагаемо болни!“, предложи Беновска. Кунчев отговори, че подкрепя да има санкции срещу такива лекари. Той заяви: "Ако ти не си направил поне 10 имунизации на 1000 души, значи ти не си убедителен!“. Водещата отвърна: "Но те имат право сами да решават какво да правят!“. Събеседникът ѝ отговори: "В целия свят може да има различни мнения, но когато от едната страна се извадят факти, не може да ги отхвърляте и да казвате – ама аз мисля друго. Може да мислите, но истината е една!“.

"Не можете да ме чипирате и да ми отнемате правото да си мисля!“, отвърна Беновска. Кунчев заяви: "Нямам и желание да Ви чипирам и никой не го прави!“.

Беновска обобщи: "Значи направихме две инициативи, проверяваме светят ли хората с тези ваксини и да видим кои лекари как се отнасят към пациентите си!“.

Подаръците.

Водещата подари на госта си Конституцията с българско знаменце, както и тениска с надпис Harvard University. Той благодари и отбеляза: "Щом е Харвард, значи наистина е модерно!“.

Ангел Кунчев подари на водещата книгата "Епидемиология на инфекциозните болести“, част първа под редакцията на проф. Кантарджиев и доц. Шаламанов. Ангел Кунчев прочете посвещението: "Във време, когато всички разбират от епидемиология, най-доброто, което можем да направим е да се уповаваме на науката! Професионалната и независима журналистика е стожерът на демокрацията!“. Така завърши разговорът между Ангел Кунчев и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 22-ри януари 2022 г.