Беновска Г-н Петков, ще успеете ли "на въпреки“ да се ...

На 18.1.22 г. бях в Северна Македония на свои разноски. За да отразя за ТВ youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и във facebook.com/iliana.benovska, и по Радио К2 на 93.9MHz срещата на министър-председателя на България Кирил Петков с министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски. Уточнявам, за да не ме хейтят същества в андропауза…

На 18.1.22 г. премиерът на България Кирил Петков отиде "на крака“ в Република Северна Македония. Упреци – защо ще им ходи? Аргументи – по-силният подава ръка.

Да анализираме:

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски говорят заедно:

Димитър Ковачевски: Уважаеми г-н Петков, министър-председател на Република България, уважаеми министри от правителството на Република България, уважаеми министри от Северна Македония, уважаеми представители на медиите, граждани на Република България и Република Северна Македония, позволете ми в самото начало на изразя моето голямо удоволствие, на моя колега, приятел, министър-председателя Кирил Петков, добре дошли в Скопие! Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели! Уважаеми граждани, моите първи дни като министър-председател започвам с някои въпроси за създаването на бързи условия за нашата европейска интеграция. В двете страни има нови правителства. Ние с колегата Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни. Аз и той имаме една обща цел – да създадем условия за по-добро бъдеще на гражданите на Северна Македония и Република България. Днешното посещение съвпада с 30 години от признаването от Република България на нашата страна под конституционното й име. България е първата, която ни призна. Това беше едно приятелство в много тежки условия. 30 години по-късно имаме нов прозорец на сътрудничество, което ще покаже едно добросъседство за нашата интеграция. Северна Македония и България са две близки съседни държави, а македонците и българите са два близки приятелски народа. Затова днес, като двама министър-председатели на две много близки страни се съгласихме, че започваме интензивна динамика за разрешаване на откритите въпроси за едно ново бъдеще.

Трябва да финализираме и договора за трансгранично сътрудничество 2022-29 г. Най-значителният проект е откриването на "Клепало“, това ще направи по-лесни туризма, търговията и връзките между гражданите на нашите две страни в граничните региони. Само след една седмица на 25-ти януари ще има общо заседание на двете правителства и ще договорим и други стъпки, ще се формират работни групи, които ще работят по конкретни проекти на сътрудничество, по-голямо доверие и изграждане на отношения, които ще означават по-добро бъдеще. Тези групи ще работят заедно, ще предложат съвместни проекти и действия. Очаквам скоро да се реализират действията, които той каза пред медиите. С това искам още веднъж да благодаря на г-н Петков, че веднага след гласуването на нашето ново правителство и моя избор за министър-председател, той каза, че ще бъде първият, който ще дойде на гости в Северна Македония. Също така искам да им благодаря на членовете на делегацията, на министрите, на заместник-председателя на Народното събрание, които бяха част от делегацията и имаха срещи със своите колеги от Северна Македония. Искам да дам думата на Кирил Петков.

Кирил Петков: Благодаря! Първо искам да благодаря на уважаеми г-н председател на Северна Македония! Уважаеми министри, уважаеми колеги, днес имахме един наистина добър и приятелски разговор. Добросъседството между двете страни го сложихме като още по-голям приоритет и аз съм много щастлив да кажа, че оттук нататък добросъседството ще се измерва точно в такива реални постигнати стъпки и резултати. Аз много благодаря за нотата, която беше направена днес и се радвам да мога спокойно да кажа Северна Македония. Едновременно с това искам да поздравя и министрите на транспорта от двете правителства. Ние ясно заявяваме днес, че линията София – Скопие ще бъде реалност. Това, което се заангажирахме днес, е, че до 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща. Така че, когато започнем да говорим с точни резултати и когато даваме възможност на хората свободно да пътуват, да правят бизнес, връзките, включително и коридор номер 8, да станат приоритети, ние всички ще спечелим много. И аз искам да благодаря, вече мога да кажа и на моя приятел след това запознанство, че и двамата сме много решени скоростта, с която се движим в този прогрес, да продължи. Един от коментарите на представител на Народното събрание беше – имах една среща и следващата среща беше след доста години. Тук хубавата новина е, че следващата среща ще бъде на 25-ти януари и всяка седмица оттук нататък една от групите ще се срещат с ясни цели, с ясни резултати, така че да покажем на народите от двете страни, че добросъседството вече има практически измерения, не е само на ниво политически изказвания, а на ниво реални резултати, на ниво бизнеси, работещи звена, на ниво пътуване от София до Скопие за 20 минути. Благодаря!

След речите връчих здрава българска червена ябълка на Ковачевски, премиерът на Северна Македония



Беновска: Г-н Ковачевски, позволете ми да Ви подаря здрава българска червена ябълка в знак на доверие, че Вие ще запазите нашето единство между България и Северна Македония! Успех!

Димитър Ковачевски прие подаръка с усмивка, благодари и каза, че ще си я пази! Кирил Петков каза "една хубава българска ябълка“ и обясни на Ковачевски, че подаряваме в България здрави български червени ябълки на политиците в знак на доверие!

Беновска: След тази пресконференция попитах министър-председателя Кирил Петков директно в ТВ youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и във facebook.com/iliana.benovska, и по Радио К2 на 93.9MHz:

Илиана Беновска: Г-н премиер, Беновска, давате си сметка, че това е Вашето бойно кръщение и вътрешен, и във външнополитически план и сега Ви наблюдават и Вашите привърженици, и Вашите противници дали имате, питам - волевия личен ресурс, кадровия потенциал, идейната обосновка и най-накрая международната възможност да осъществите намеренията, които декларирахте с Ковачевски за отношенията България – Македония? Не на последно място отново ще Ви попитам имате ли страх от САЩ за санкции? И малко още да ни кажете за линията София – Скопие, пари и за инфраструктурата, която обещава министър Събев за 12 милиарда? Благодаря Ви!

А, Кирил Петков ми отговори: България няма риск за санкции от никоя "Велика сила“ – с РСМ зависим от самите нас!

Кирил Петков: Много благодаря! Първо да кажа, че няма риск от никакви санкции! Това бяха според мен фалшиви новини, фалшиви интерпретации. Това, което ние обсъдихме и оттук нататък е много важно да се каже – на Балканите ние винаги сме мислили исторически, че някоя "велика сила“ ни е проблем или от някоя "велика сила“ очакваме помощ. Е, стига толкова! Оттук нататък съдбата на нашите страни зависи от самите нас и от работата, която свършваме. И аз, и Димитър завихме, че никой не може да ни свърши работата, освен самите ние. А това, което се надявам да покажем, че когато се използва наистина конструктивен подход и доверието е основна база на комуникацията, резултатите ще бъдат по съвсем различен начин и сроковете, с които ще ги постигаме, ще бъдат по различен начин. Това, което днес имаме, не е функция на нещо друго. Аз четох вече някакви коментари, че някой бил работил с години за това и ние сега сме го взели. Не, истината е, че тези няколко дни, които направихме преди общите комуникации преди тази среща и факта, че ние подадохме ръка и те приеха преди това посещение, доведе до този резултат. Е, който има критика към нашия подход, нека покаже по-добър резултат от това!

За линията София – Скопие аз няма да отнема възможността на министър Събев да разкаже в детайли, когато имате възможност, в момента съм само аз, да разкаже в детайли какви са плановете. Но аз много се радвах, че докато ние обядвахме, двамата министри седяха един срещу друг и вече обсъждаха отделни отсечки на коридор номер 8, как да се финансират, какви са сроковете. Мисля, че не си доядоха яденето, но направиха вече първия прогрес. Така че това ще бъде подходът и занапред!

Беновска: Исках министър Николай Събев да разкаже за транспортните проекти РСМ – РБ. Казаха ми – след 2 седмици ще говори. Ок. Чакаме го. Това е наша тема. И ще я разработваме.

Беновска: И на 20.1.22, в България, премиерът Петков даде отчет пред МС:

Кирил Петков: Министерството на външните работи ще докладва в детайли, правителството на Република Северна Македония идва следващия вторник. Всички имаме заедно възможността да направим нещо, което през последните 30 години не е правено. Реално трябва да наваксаме голяма част от задачите, които не са направени. Трябва да видим как наистина можем в най-кратки срокове да имаме влакова линия между София и Скопие, как наистина да може да се пътува и да имаме реален план с кола не за 4 часа, а тези 180 километра да бъдат минати много по-бързо, как да имаме полет София – Скопие за половин час, как да имаме културен календар, който да споделяме, как образователните ни програми да имат координация. И всичко това ще бъде свършено и започнато на тази междуправителствена среща, където всички вие ще се срещнете с колегите си от Република Северна Македония. Ще направим един реален план с реални достижения, които трябва да достигнем през следващите 6 месеца, срещите, които очаквам да бъдат ежеседмични на базата на различните работни групи. Така че се радвам, че това, което се случи и на първото посещение, и подходът, който веднага продължаваме, е, че няма да губим и минута време, за да може тези отношения да ги направим в реални резултати!

А какво препоръча президентът Радев на 20.1.2022-ва, след като Кирил Петков се върна от Северна Македония?!

Румен Радев: Всяка стъпка, която води до задълбочаване на нашите взаимоотношения, трябва да бъде подкрепяна. Има много позитивни сигнали от това посещение. Надявам се обаче, както заявих вчера и от парламентарната трибуна, наред с всички усилия за подобряване на свързаността, за инвестиции, за икономика, сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и реално ще отключат вратата за начало на преговори. Повтарям ги много пъти, ще ви ги кажа и сега. Това е вписването на македонските българи в конституцията наравно с другите народи, като защита на техните права и даване на възможност за тяхното пълноценно интегриране, в културния, икономическия, политическия живот на страната. Прекратяване на езика на омразата и на всякакви посегателства върху българската история и култура. И се надявам, че държавното ръководство на Република Северна Македония ще прояви мъдрост и политическа смелост час по-скоро тези проблеми, особено с правата на македонските българи, да бъдат решени, за да започнем да градим едни пълноценни отношения, за да можем да отворим вратата за начало на преговори за членство. Както и вчера заявих, ние, като отговорен член на ЕС, трябва да интегрираме не проблеми, а партньори.

Медия: Какъв беше поводът за срещата вчера вечерта с премиера Кирил Петков в президентството, видяхме го да излиза оттам?

Румен Радев: Много сте наблюдателни! Просто премиерът пожела да ме запознае с резултатите от посещението си в Република Северна Македония.

А, сега да видим Румен Радев какво ще постигне, когато Стево Пендаровски, президентът на РСМ, дойде в България.



Аз съм Беновска. И питам!