Европейският съюз е подготвил план за смекчаване на щетите за европейската икономика от възможни санкции, които общността може да наложи на Русия в случай на агресия срещу Украйна. Това съобщи испанският вестник El Pais, позовавайки се на европейски дипломатически източници.

Според изданието санкциите на ЕС могат да бъдат приложени почти веднага и в координация с Лондон и Вашингтон. Отбелязва се, че мерките варират от спиране на всякакъв вид икономическо сътрудничество с Москва до рязко намаляване на търговските отношения, включително вноса на руски газ и петрол. Освен това, според вестника, възможното "въздействие (в случай на санкции) ще е толкова голямо“, че Брюксел е подготвил план за "намаляване на щетите, които европейската икономика също неизбежно ще понесе“.

Инициативата ще бъде обсъдена в понеделник на закрито заседание на външните министри на ЕС, което ще се проведе в Брюксел под ръководството на първия дипломат на ЕС Жозеп Борел. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също ще вземе участие в него чрез видеоконферентна връзка. El Pais уточнява, позовавайки се на европейски дипломат, че целта на тази среща "не е да приема някакви конкретни санкции, а да установи сценариите и реакциите, които всяка една от тях може да предизвика“. Освен това източниците на публикацията изключват публикуването на възможни мерки.

В същото време се отбелязва, че подготвените инициативи не са пречка за поддържане на пътя за преговори с Москва. "Нашият план е изготвен, но в идеалния случай той не би бил приложен“, е казал дипломатическият източник.

Превод и редакция: Юлиян Марков