Конституционният съвет на Франция одобри в петък, при определени условия, новия ваксинационен пропуск на страната, който ще изисква хората на възраст 16 и повече години да представят доказателство за ваксинация срещу коронавирус, за да влизат на обществени места като барове, ресторанти и кина, предава Reuters.

Новият пропуск е част от стремежа на президента Еманюел Макрон да направи живота достатъчно труден за малкото неваксинирани хора, коментира агенцията.

Решението на Съвета проправя пътя на пропуска да влезе в сила на 24 януари, като заменя здравния пропуск, който беше доказателство за ваксинация, скорошен отрицателен тест или минала инфекция.

Съветът потвърди плановете на правителството всеки над 16 години да бъде задължен да показва ваксинационен пропуск, както и разпоредба в законодателството, която позволява на управителите на барове и ресторанти да проверяват самоличността на дадено лице заедно с пропуска, за да ограничи използването на фалшификати или сертификати, принадлежащи на други лица.

Но Конституционният съвет отмени изискването старият здравен пропуск да се изисква за участие в политически митинги. След по-малко от три месеца преди избори, Съветът заяви, че подобна разпоредба ще засегне свободата на хората да споделят възгледи и мнения.

Въвеждането на ваксинационния пропуск даде нов тласък на седмичните улични протести срещу ограниченията върху обществения живот, свързани с коронавируса.

Някои хора, които се съпротивляват на ваксинацията, казват, че са били накарани да се чувстват като граждани от втора класа от Макрон.

Франция съобщи за повече от 425 000 заразени с коронавирус в четвъртък и болниците казват, че по-голямата част от пациентите с Covid-19 в интензивните отделения са неваксинирани.

Превод и редакция: Юлиян Марков