Северноатлантическият пакт отхвърли исканията на Русия за изтегляне на войските от България и Румъния, съобщават американски медии, позовавайки се на представителя на НАТО Оана Лунгеску, цитирана от “Интерфакс“

"НАТО няма да се откаже от способността (страните) да се защитават взаимно, включително от присъствието на войски в източната част на Алианса“, каза Лунгеску в изявление пред медиите.

"Исканията на Русия ще създадат първа и втора категория членове на НАТО, което не можем да допуснем. Ние отхвърляме всяка идея за сфери на влияние в Европа", каза Лунгеску.

Представителят на Алианса добави, че НАТО винаги ще реагира на всяко влошаване в сферата на сигурността, "включително с укрепване на колективната отбрана". Освен това, според нея, НАТО продължава да оценява необходимостта от укрепване на източната част на Алианса.

В петък българското външно министерство призова Русия да уважи външнополитическия избор на София по отношение на членството на страната в НАТО.

По-рано руското външно министерство заяви, че руските предложения за гаранции за сигурност включват изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към Алианса след 1997 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков