Редовният Съвет по общи въпроси на ЕС ще се проведе във вторник в Брюксел, където ще се срещнат министрите по европейските въпроси. Разширяването няма да бъде в дневния ред, потвърдиха от френското председателство, което председателства срещата, но министрите са свободни да повдигнат въпроса за разширяването, т.е. датата за преговори на Република Северна Македония (РСМ) и Албания със Съюза. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е казала на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, че е готова сама да помогне на процеса, пише скопското издание “МКД“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в телефонен разговор с македонския премиер Димитър Ковачевски е приветствала установения диалог на ниво министър-председатели между Северна Македония и България и е подчертала, че Брюксел категорично подкрепя този процес.

В разговора тя е подчертала пред премиера Ковачевски, че тя и цялата Европейска комисия са готови да помогнат, за да може "първата междуправителствена конференция с Република Северна Македония да се проведе възможно най-скоро".

Високопоставен дипломатически източник от ЕС, както съобщава Македонската информационна агенция (МИА), каза, че "отварянето между С. Македония и България е видимо, но и че ще е необходима конкретизация на ходовете, за да започнат преговорите със С. Македония и Албания.

Франция припомня, че е на разположение и на двете страни (македонската и българската) да им помогне да разрешат спора и да намерят решение.

Германският министър за Европа Анна Люрман е казала в интервю за Deutsche Welle, че ЕС и България трябва да изпълнят обещанието си към С. Македония. Тя смята, че сигналите от първата среща на македонския премиер Димитър Ковачевски и българския му колега Кирил Петков в Скопие са много положителни и обнадеждаващи.

Германският министър, която посети Скопие в понеделник и беше първият чуждестранен дипломат, който се срещна с новия премиер на РСМ Ковачевски и няколко правителствени служители, каза, че е важно, че преговорите с България са започнали и се провеждат в двустранен формат.

"Добър сигнал е, че новите македонско и българско правителство действат открито. Надявам се, че двустранните въпроси, които съществуват в този двустранен формат, ще бъдат решени скоро. "Посещението ми също беше много важно за мен, защото се случи веднага след съставянето на новото правителство (на РСМ) и беше първото посещение на новия премиер, което показва колко добри са отношенията между Северна Македония и Германия“, каза Люрман.

Берлин и Брюксел са готови да подкрепят процеса, но, както тя посочи, това е предимно двустранен процес.

"Мисля, че приоритетът за новото българско правителство е да продължи със собствената си програма за реформи и че има желание да оставим историята на историците“, каза Люрман.

Преди съвместното заседание с правителството на България на 25 януари, вицепремиерът Боян Маричич вчера представи на посланика на САЩ Кейт Бърнс как ще се формират и ще функционират работните групи в рамките на новия подход с България, за който, както каза той, се очаква да ускорят процеса на преодоляване на отворени въпроси, но и да бъдат добра основа за укрепване на сътрудничеството между институциите, гражданския и бизнес сектора.

Съгласно споразумение между Ковачевски и Петков са създадени съвместни междуправителствени работни групи по икономика, търговия и иновации, инфраструктура, транспорт и комуникации, европейска интеграция и зелени политики, култура, наука и образование. За съпредседатели на работните групи са определени вицепремиерите и министрите от съответните ведомства, като в тях ще влязат и представители на ресорните министерства и съответните ведомства и институции.

Превод и редакция: Юлиян Марков