Девет испански партии в общ манифест се обявиха против изпращането на кораби на кралството в Черно море като част от мисията на НАТО, както и срещу разполагането на изтребители в България. Документът беше разпространен в Twitter от лявата политическа сила "Подемос“("Ние можем“), която е част от коалиционното правителство на страната, предава TACC.

Партиите, подписали манифеста, са изразили загриженост от нарастващото напрежение между Русия и САЩ заради ситуацията около Украйна. "Ние напълно отхвърляме всяка заплаха или военна агресия срещу суверенна държава, както и изпращането на испански войски в Черно море и в България в рамките на НАТО", се казва в документа. "Този конфликт може да бъде разрешен само чрез диалог".

В четвъртък министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес обяви решението да се ускори изпращането на два кораба като част от мисията на НАТО в Черно море. Както допълни министърът, допълнително се разглежда възможността за участие на кралството в мисията на засилени въздушни патрули на НАТО в България.

Превод и редакция: Юлиян Марков