Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и руските правоприлагащи органи задържаха четирима членове на хакерската група The Infraud Organization, чийто предполагаем основател Андрей Новак беше обявен за издирване в Съединените щати по обвинение в кибер измама. Според източник от правоохранителните органи Новак е арестуван, а още трима предполагаеми хакери са поставени под домашен арест, предава TACC.

"В хода на оперативно-издирвателната дейност руските специални служби, с навременната подкрепа на правоохранителните органи и съдействието на служители на реда от Съединените американски щати, успяха да идентифицират и задържат четирима членове на хакерската група The Infraud Organization, основен източник на доходи за които е използването на откраднати данни от кредитни карти. Предполагаемият основател на престъпната група Андрей Сергеевич Новак, който се издирва в САЩ по обвинение в кибер измама, беше арестуван за два месеца, още трима членове на групата - Кирил Самокутяев, Константин Владимирович Бергман и Марк Аврамович Бергман - бяха поставени под домашен арест", e казал източникът.

Според него разследването продължава да идентифицира други членове на The Infraud Organization.

Друг източник каза на ТАСС, че Русия не планира да екстрадира Новак в САЩ.

"Руското законодателство забранява екстрадирането на граждани на собствена страна в чужда държава“, каза източникът.

В същото време, според него, ако сред арестуваните предполагаеми членове на групата има обвиняем без руско гражданство, то "след разследване на наказателното дело в Русия и разглеждането му в съда, подсъдимият ще бъде екстрадиран в държава, в която е образувано делото срещу него."

Според информацията на ТАСС подсъдимите по делото са обвинени в два члена от Наказателния кодекс на Руската федерация: "Незаконен достъп до компютърна информация“ (чл. 272) и "Незаконно обръщение на платежни средства“ (чл. 187). Никой от задържаните все още не е обжалвал мярката за неотклонение.

ТАСС не разполага с официални коментари от разследващите органи, подсъдимите по наказателното дело и техните защитници.

Превод и редакция: Юлиян Марков