Американски служители са поискали от руските си колеги да не публикуват писмения отговор на Вашингтон на предложенията на Москва за гаранции за сигурност, пише американският вестник The Washington Post.

Въпреки това, както отбелязва вестникът, "висш служител на Държавния департамент призна, че Кремъл може да реши да публикува" документа, след като го получи следващата седмица.

Държавният департамент също така e заявил пред The Washington Post, че писменият отговор на САЩ ще включва предложения на САЩ по въпросите на сигурността и ще демонстрира интереса на Вашингтон да продължи диалога с Москва. Както отбелязва вестникът, документът няма да съдържа обещания, че НАТО ще се откаже от политиката на отворени врати по въпроса за присъединяването на нови страни към Алианса.

Въпреки това администрацията на САЩ смята за важно да изпрати писмен отговор, тъй като в този случай документът може да бъде прочетен директно от руския президент Владимир Путин. "В Русия един човек взема решения. Това е президентът Путин. <...> Ако това (изпращането на документа) ще позволи на човека, който взема окончателните решения в Русия, да обмисли тези идеи и да реши дали да продължи напред, тогава това е в наш интерес. <...> Ние не искаме да сме тези, които изключват дипломатическо решение", е казал друг служител на американската администрация пред The Washington Post.

Превод и редакция: Юлиян Марков