"Съдебната реформа е една от тежко забавяните реформи в парламента. Неприемливо е да се остави за следващата есен смяната на ВСС и Гешев. Правителството и мнозинството са заложници на съдебната реформа. Ако те изпуснат инициативата, статуквото ще я поеме“. Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в интервю за "Още от деня“ по БНТ.

Тя заяви, че ще бъде съмишленик на управлението за каузите на хората от протеста, за съдебна реформа, за социална подкрепа на хората в тежка криза, но ще бъде и коректив, когато промените не се случват достатъчно бързо и когато дневният ред на хората отсъства от този на управлението.

По думите ѝ в момента социалният вектор отсъства в приоритетите на властта. Пенсионерите са останали без защита. “Не чухме и как ще бъдат защитени хората от поскъпването цената на живота", каза Манолова.

“Социалното министерство е в ресора на БСП, но не чух г-жа Корнелия Нинова да коментира ощетяването на българските пенсионери. Защо точно от тях решиха да спестят по 30 млн. лв на месец при положение, че дори НАП си раздадоха по 32 млн. лв. бонуси преди нова година", попита реторично Манолова.

От гражданската платформа днес внесоха първите 10 жалби на пенсионери срещу правителствения гаф с пенсиите и грешките при преизчисляването им. Лидерът на Изправи се.БГзаяви, че обжалват пред НОИ, защото такъв е административният ред и след това ще отидат в съда, където възнамеряват да докажат, че социалното министерство и НОИ са приложили неправилно закона, ощетявайки над 1,2 милиона пенсионери.

Според Манолова проблемът е, че управляващите не си поправят гафа с пенсиите. “Ремонтът на ремонта на пенсиите не връща справедливостта и законността. Социалното министерство и НОИ удариха пенсионерите и най-нуждаещите се. Не преизчислиха правилно пенсиите, както беше заложено в 46-тия парламент. Текстът, който беше приет тогава е съвсем ясен – коефициентът за година прослужен стаж се увеличава от 1.2 на 1.35 като се вземат предвид всички увеличения и актуализации.

Никога не е ставало дума, че 3 години ръст на доходите ще бъдат изключвани. Увеличението на пенсиите през 2017г, 2018г. и 2019г. не е отразено при преизчислението за 2022г. Така хората са ощетени с между 6 и 10 % от ръста на доходите си, са изчислили от гражданската платформа" и попита, защо управляващите са рвшили да ограбят точно пенсионерите. Според нея ощетени са не само този 1 милион пенсионери, които получиха по-малка сума за януари в сравнение с декември, но и още няколкостотин хиляди други, които не получиха пълния размер на пенсиите си, който депутатите заложиха в предния парламент.

Предложената от управляващото мнозинство поправка на гафа се изразява в три месеца, в които пенсионерите ще получат социална помощ но само за разликата между дохода, който са получили през декември и този през януари. В края на март, или юни и хората вече няма да получават тази добавка, обясни тя.

По думите на Манолова в представения бюджет за 2022г. има много добри неща, но той отново остава длъжник към възрастните хора, които ще получат едва 6.1% ръст на пенсиите си по швейцарското правило, а само инфлацията за миналата година е била 8%.

“Има нужда от закон за колекторите. Подарих такъв законна Нинова още през 44-тото Народно събрание. Добре е, че част от предложенията ни бяха анонсирани от г-жа Нинова при представянето на закон за тях сега, но е важно какви текстове ще бъдат приети, защото при законодателството дяволът е в детайлите", заяви председателят на Изправи се.БГ и поиска в закона да има изрична забрана за монополите: топлофикации, ЕРП, телекоми да могат да ползват колекторски фирми, както и задължение към банките при продажба на дълг първо да го предложат на длъжника на цената, на която го продават на колекторската фирма. И даде пример как дълг за 50 000 лв. често е продаван на колекторска фирма за 20-30 000лв, а в последствие колекторът събира 100 000 лв. от длъжника. В такива случаи длъжникът да може да откупи дълга си на тази по-ниска стойност, поиска Манолова.

Припомняме, че от Изправи се.БГ внесоха предложенията си за закон срещу колекторите в 44-тото, 45-тото и 46-тото Народно събрание.

На въпрос, дали ще прави нов политически проект Манолова отговори, че според нея има нужда от нов социален проект, който да подкрепя хората в условията на криза, дали ще има такъв проект, кой и кога ще го прави зависи от българското общество и българските граждани. Ако има разминаване между дневния ред на обществото и този на правителството, най-вероятно ще се появи и такъв проект.

Тя опроверга слуховете, че ще оглавява КПКОНПИ като заяви: "Не желая и няма да заемам никаква държавна позиция. Никога не съм имала планове да оглавявам КПКОНПИ. В полза на хората може да се работи и от гражданското общество“ – категорична беше Мая Манолова.