Румънското външно министерство отговори на искането за изтегляне на войските на НАТО от територията на страната, както и от България, което преди това беше изразено от Русия, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

"Външно министерство (на Румъния) отхвърля като неуместни и необосновани изявленията на руското външно министерство за съюзническото военно присъствие на източния фланг на НАТО“, се казва в изявление на румънското външно министерство.

Присъствието на НАТО в различни страни е резултат от решения, взети от лидерите на тези страни, свързано е с отбранителна реакция на все по-агресивното поведение на Русия, казаха румънски представители. Те добавиха, че приветстват изявленията на САЩ и Франция за плановете за разполагане на войски в Румъния като част от защитата на съюзниците. Румънската страна също изрази надежда, че преговорите между Русия и Запада ще доведат до деескалация на ситуацията.

По-рано руското външно министерство поиска изтеглянето на силите на НАТО от България и Румъния. Това се подразбира в едно от предложенията на Русия за гаранции за сигурност.

Както е уточнено, става дума за изтегляне на чужди сили, техника и оръжия от страни, които не са били членки на Северноатлантическия алианс през 1997 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков