Президентите на България и Република Северна Македония (РСМ) проведоха телефонен разговор само 3 дни след като премиерите на двете страни обявиха нов подход към отношенията Скопие-София, който според изявленията трябва да доведе до деблокиране на европейската интеграция на бившата югославска република, информира македонската редакция на Радио Voice of America .

"Двамата президенти обсъдиха последните развития в двустранните отношения между двете съседни държави в светлината на неотдавнашното посещение на българския премиер, както и предстоящите дейности в София. В този контекст президентът Пендаровски приветства установения диалог между двете правителства и подчерта готовността на Република Северна Македония за неговото засилване през идния период“, се казва в съобщение на кабинета на Пендаровски.

Двамата с Радев са обсъдили и възможността за скорошно посещение на македонския президент в София, което да доведе до засилване на комуникацията на най-високо ниво през следващия период.

Телефонният разговор между Пендаровски и Радев се проведе в навечерието на обявеното за вторник в София съвместно заседание на правителствата на двете страни. Много е вероятно по-рано, в понеделник, да има среща между външните министри на РСМ - Буяр Османи и на България - Теодора Генчовска.

В съответствие с точките, договорени по време на посещението на българския премиер Петков, правителството ги назначи за председатели и членове на съвместни междуправителствени работни групи за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Почти всички членове на новото правителство на Ковачевски са част от тези работни групи.

"В сферата на икономиката, търговията, енергетиката направихме цялата подготовка. В понеделник, вторник ще отидем в Република България с конкретни предложения и конкретни споразумения и меморандуми, които ще подпишем. "Ще чуем тяхната страна, какви са предложенията им и вероятно лесно ще се договорим по икономически въпроси“, каза Крешник Бектеши, министър на икономиката.

Част от дипломатите, акредитирани в Скопие през последните дни, след срещите Ковачевски-Петков, приветстваха засилените стъпки, които трябва да доведат до намиране на решение на отворените въпроси, от които зависи деблокирането на европейската интеграция на РСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков