САЩ са изпратили ръководителя на Централното разузнавателно управление в Берлин и Киев, за да убедят европейските държави да подкрепят твърд отговор на Москва в подкрепа на Украйна, въпреки че тези мерки се усложняват от тесните икономически връзки на страните с Русия, пише американският вестник The Wall Street Journal.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс тайно e посетил германската и украинската столици дни преди посещението и срещата на държавния секретар Антъни Блинкен с европейските съюзници, според официални представители на САЩ и Германия.

Бърнс, бивш посланик на САЩ в Русия, е информирал германския канцлер Олаф Шолц и германското разузнаване за ситуацията между Русия и Украйна и възможните сценарии за нейното развитие. Той е призовал Берлин да затвори наскоро завършения газопровод "Северен поток-2", ако Русия нападне Украйна, са казали официални лица.

Администрацията на Байдън заплаши Русия с широки санкции, ако тя нахлуе в Украйна, а американски служители казват, че Вашингтон и европейските партньори са разработили план за финансови санкции, които биха навредили на уязвимите сектори на руската икономика.

След срещите в Киев по-рано тази седмица, Блинкен проведе серия от срещи в четвъртък с европейските съюзници в Берлин. Така той се срещна с германския външен министър Аналена Бербок, френския външен министър Жан-Ив льо Дриан, британския министър без портфейл Джеймс Клевърли и имаше отделна среща с Шолц.

"Ако руските въоръжени сили преминат границата на Украйна и извършат нови актове на агресия, това ще бъде посрещнато с бърз, твърд и единен отговор от Съединените щати и нашите съюзници и партньори“, каза Блинкен след среща с четирима европейски министри.

Льо Дриан увери колегите си, че Франция "твърдо подкрепя териториалната цялост на Украйна" и припомни ангажимента на лидерите на Европейския съюз да накажат Русия, ако тя (териториалната цялост) бъде нарушена отново. Мнението е било споделено от останалите министри.

.

Германия играе водеща роля в организирането на европейските санкции срещу Русия след анексирането на Крим през 2014 г., но се опасява да провокира източната си съседка, главно защото германската икономика е силно зависима от руския газ.

Русия представлява повече от половината от германския внос на газ (за сравнение, в ЕС е само една трета). След постепенното затваряне на атомните електроцентрали руският газ се използва не само за отопление, но и за производство на електроенергия. Следователно спирането на доставките ще навреди на Германия, тъй като запасите й са изчерпани.

Германия и Русия вече са свързани с два газопровода "Северен поток". В същото време "Северен поток-2", който все още чака сертифициране, ще удвои сегашния обем на доставките.

За Съединените щати затварянето на "Северен поток-2" е "ключов аспект от трансатлантическия отговор на руската агресия", според официални лица, участващи в преговорите. Спорният газопровод беше завършен миналата година въпреки силната съпротива на САЩ и ЕС.

Бърнс е бил изпратен в Берлин, след като Шолц не пожела да обяви публично, че Германия ще замрази "Северен поток-2" в случай на руска инвазия, според американски служител, запознат с въпроса. Според американски дипломати канцлерът и неговите помощници са дали насаме подобни уверения, но не са го обявили публично. През последните дни обаче Шолц предпочете да избягва въпроси за санкциите срещу газопровода.

Ако Русия нахлуе, ЕС, Обединеното кралство, САЩ и други съюзници вероятно ще наложат свои санкции, а Вашингтон обеща да удари Русия с финансови мерки, за да нанесе икономически щети на индустрии като енергетиката.

В същото време САЩ и съюзниците едва ли ще настояват за прекъсване на връзката на Русия с банковата система за разплащане SWIFT със седалище в Белгия, тъй като европейците са се отказали от тази идея, твърдят информирани източници.

Байдън каза на пресконференция в Белия дом в сряда, че една от мерките може да бъде забрана за транзакции в долари. По-късно представителят на администрацията уточни, че може да става дума за взаимни безналични плащания, но не даде подробности. По този начин някои руски банки могат да загубят достъп до долари чрез банки-кореспонденти или посредници.

Някои анализатори предполагат, че Кремъл може да коригира плановете си за агресията си в Украйна, за да предотврати сериозни санкции. По-малко явна намеса в работите на Украйна може да предизвика дебат в Брюксел относно целесъобразността на наказанието между твърдолинейни и страни в исторически план близки с Русия.

Европа вече беше разделена в сряда, когато френският президент Еманюел Макрон призова Европа да тръгне по своя път в реч под председателството на ЕС.

Френският лидер каза, че ЕС трябва да прекара следващите седмици в разработването на "нов ред за сигурност и стабилност", като се консултира с НАТО.

Администрацията на Байдън не обезкуражава Европа да поеме водеща роля в собствената си сигурност, но иска Вашингтон и НАТО, в които американската армия играе ключова роля, да продължат да говорят по ключови въпроси на континента.

Някои бивши страни от Варшавския договор, сега членки на ЕС и НАТО, предпочитат Алиансът, а не Брюксел, да поеме водещата роля в ограничаването на Русия, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков