137 свободни работни места са заявени в Дирекция "Бюро по труда“ – Велико Търново в края на 2021-а година. От институцията уточняват за Радио "Фокус“ – Велико Търново, че те са били най-много в секторите на добивната и преработващата промишленост – над 56 %, административни и спомагателни дейности – над 11 на сто, колкото са и в сферата на търговията. Най-търсените от бизнеса продължават да са общите работници, охранители, шофьори, продавач-консултанти, шивачи, пакетировачи, работници в промишлеността, санитари, работници в сладкарското производство и други.

Регистрираните незаети лица в края на декември са 1 669. От Бюрото по труда отчитат, че те са със 17 повече от ноември и с 844 по-малко от декември 2020година. За ползване на посредничеството и услугите на инситуцията в края на 2021-а са записани нови 315 безработни човека. Освен тях, други трима души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали. Равнището на безработица за региона на дирекцията е 3,5 % при 4,9 на сто за област Велико Търново и 4,8 % за страната.

През декември 219 безработни лица са започнали работа, както и един човек от групата на пенсионерите, учащите и заетите. Най-много са наетите в добивната и преработваща промишленост – близо 31%, търговия и ремонт на автомобили – над 17 на сто, административно спомагателни дейности – над 16%, хотелиерство и ресторантьорство – близо 13 на сто.

На субсидирани работни места са започнали 87 безработни от рисковите групи по програми и мерки за обучение и заетост и по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Схемата "Заетост за теб", която стартира през месец юли 2020 година като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 831 лица, като само през месец декември 2021 година са постъпили на работа 47 безработни лица.

Продължава предоставянето на средства по мярката 60/40, като срокът ѝ бе удължен до края на годината, а съвсем скоро бяха удължени и сроковете за подаване на документи по мярката за месеците ноември и декември. Общият брой на одобрените заявления за периода от 12 октромври 2021-а когато стартира новата процедура, до 31 декември (вкл.), е 142 за изплащане на компенсации на 2162 лица, посочват от бюрото по труда.