Областният управител д-р Владимир Йолов се срещна с директора на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова и с изпълнителния директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов, от Областна управа - Шумен. На разговора, в който участва заместник-областният управител Сашо Евлогиев, беше обсъдена епидемичната обстановка във връзка с разпространението на COVID-19 на територията на област Шумен.

Директорът на РЗИ д-р Калоянова съобщи, че към днешна дата заболеваемостта за област Шумен е 502 на 100 000 души за 14-дневен период и от днес областта е в тъмночервената зона. По думите на д-р Калоянова на този етап не се налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, но е важно мерките да се спазват и да се извършва засилен контрол от оторизираните за това институции.

По информация на д-р Димитър Костов към момента в МБАЛ Шумен се лекуват средно около 130 пациенти и няма стръмно нарастване на постъпващите за лечение.

По данни на РЗИ през последната седмица се наблюдава спад в темпа на ваксинация срещу COVID–19 в област Шумен. Само около една четвърт от поставените ваксини са за приложена първа доза, което изисква да се засили информационната кампания с цел подобряване на ваксинационния обхват в областта.

На срещата беше взето решение на 25 януари да бъде свикано заседание на Областния кризисен щаб.