Вицеканцлерът и министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек счита за необходимо да се повиши нивото на диверсификация на доставките на газ за Германия, за да се намали зависимостта от Русия. Той изрази това мнение в интервю, публикувано в германското издание Der Spiegel.

"Наистина, затова смятам за моя работа да осигуря по-голямо разнообразие от доставки и да намаля зависимостта от една страна“, каза Хабек, отговаряйки на въпрос за зависимостта на Германия от доставките на газ от Русия. "Това се осигурява и от възобновяеми енергийни източници, което ще намали нуждата от газ“, добави той.

Вицеканцлерът подчерта още, че Германия насърчава производството и вноса на зелен водород. "Така енергийната политика има не само екологично, но и геополитическо измерение“, обобщи Хабек.

В този контекст политикът отбеляза, че Русия има потенциал за производство на водород и развитие на вятърна енергия. "Все пак зависи от условията“, каза Хабек. Освен това той уточни, че "в момента Германия получава 55% от природния си газ от Русия, но Европейският съюз създаде възможности за получаване на втечнен газ, например в Холандия, Полша и Италия“. Цената му обаче, както уточни министърът, е много по-висока.

Превод и редакция: Юлиян Марков