Докато заболеваемостта от коронавирус в Испания започва да се стабилизира, в Каталуния все още няма признаци, че тя достига пика на шестата вълна. Експертите смятат, че това се дължи главно на двата фактора: регионът провежда голям брой тестове и мерките му за коронавирус може да не са толкова ефективни срещу силно предаващия се вариант "Омикрон“, както бяха срещу други щамове, пише испанският вестник El Pais

"Очаквахме да достигнем пика миналата седмица“, признава Жауме Селарес, вицепрезидент на Официалната колегия на лекарите в Барселона (Comb). "Може би броят на антигенните тестове, които се правят напоследък, е увеличил броя на установените случаи." Всеки четвърти тест, проведен в Испания между 9 и 15 януари, е направен в Каталуния. През този период североизточният регион е извършил 9 000 теста на 100 000 жители, което е почти двойно над средното за страната (5 100). "Това активно търсене означава, че се откриват асимптоматични случаи, които със сигурност биха били пропуснати в други територии“, казва Селарес. От близо 700 000 PCR и антигенни теста, извършени от каталунския здравен департамент, 34% са се оказали положителни, процент на положителност е под средния за страната (39%) и много по-нисък от цифрата в Андалусия и Кастилия Ла Манча (46%) .

За разлика от това, седемдневната заболеваемост – данни, базирани на броя на открити случаи на коронавирус – е четири пъти по-висок в Каталуния (2 047 на 100 000), отколкото в Андалусия (517) и почти двойно по-висока в Кастилия Ла Манча (1 215). ). "Сравняването на територии е сложно, защото всяка от тях има свои собствени политики за откриване и уведомяване“, казва Селарес. Нещо повече, Каталуния позволява на аптеките директно да докладват за заразени – система, която е успяла да открие незначителни случаи, които при други обстоятелства може да не са били докладвани на здравната система. След това каталунският отдел за обществено здравеопазване докладва положителните резултати, регистрирани в аптеките, на испанското здравно министерство.

Като се има предвид, че активността на търсене на нови случаи варира от регион до регион, има погрешно мнение, че пандемията засяга някои територии повече от други. Според Министерството на здравеопазването Каталуния регистрира 79 случая на постъпване в болница, докато в Мадрид цифрата е 43. "Вирусът не действа различно в зависимост от района“, казва Кармен Кабезас, секретар на каталунския отдел по обществено здраве . "Но това може да промени клиничните критерии или здравната практика, когато става въпрос за хоспитализация на пациент." Кабезас обяснява, че каталунският здравен отдел включва полукритични случаи в своите данни, "докато други региони не го правят“.

Нещо повече, продължават да има несъответствия между данните от каталунския здравен отдел и тези, докладвани от централното здравно министерство, динамика, която се наблюдава по време на пандемията и е особено поразителна, когато става въпрос за хоспитализации за Covid-19. Според Каталуния в болница има 2705 пациенти с Covid-19, докато здравното министерство определя цифрата на 4275. "Има някои данни, които идват от социално-здравния сектор, който през първата вълна обслужва хора, които трябваше да бъдат приети, и подозираме, че Министерството на здравеопазването включва онези хора в сектора на старческите домове, които са дали положителна проба при PCR тест."

Повишаването на заболеваемостта в Каталуния има общ знаменател: децата. Като част от политиката на каталунското правителство за връщане в училище, всички ученици имат право на антигенен тест, ако в класа им бъде открит положителен случай. Според каталунския здравен отдел "тази мярка не е сред препоръките на (държавните) насоки, но от (каталунските) здравни власти се счита за важна да им помогне за контролиране на пандемията“.

В резултат на тази стратегия броят на случаите, открити сред учениците, е нараснал значително. След коледните празници процентът на заболеваемост сред децата под 11 години в Каталуния (2 485 на 100 000) е почти същият като сред децата в останалата част на Испания (2 317). Но три седмици и половина след учебната година предаването се е увеличило много повече сред възрастовата група в Каталуния (6 079), отколкото в останалата част от страната (3 908). Същото се е случило и сред населението на възраст 12-19 години, където е регистриран подобен ръст. Всъщност самото каталунско регионално правителство казва, че големият брой зарази, открити в училищата, се дължи отчасти на масовите тестове.

Но въпреки нарастването на случаите, Каталуния започва да облекчава ограниченията за коронавирус, като се започне с нощния полицейски час, който приключва в петък. Регионалното правителство също ще обсъди използването на цифровия сертификат COVID на Европейския съюз, който понастоящем е необходим за влизане в пространства като барове и и ресторанти. Ефективността на така наречения "Covid-паспорт“ беше поставена под въпрос поради идването на щама "Омикрон“, който изглежда се разпространява въпреки ограниченията. "С поглед назад, може би мерките не работят толкова добре, колкото преди с други варианти“, казва Селарес.

Превод и редакция: Юлиян Марков