Кметът на Кубрат поздрави празнуващите с Бабинден – Денят на родилната помощ, съобщиха от пресцентъра на общината. Днес отбелязваме Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден - (по стар стил празникът е на 21 януари, по нов - на 8 януари). Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По този повод кметът на община Кубрат Алкин Неби отправя своите пожелания в поздравителен адрес по случай Деня на родилната помощ. Ето какво се казва в обръщението на г-н Неби:

"Уважаеми лекари, акушери и медицински специалисти,

Днес честваме Деня на родилната помощ – 21 януари, Бабинден. Това е денят, в който засвидетелстваме нашата признателност към вас и вашия труд“, посочва кметът Неби.

"Поздравявам Ви най-сърдечно с Вашия професионален празник! Изказвам признание на труда Ви, на грижите за успешното осъществяване на най-съкровения за всяко семейство миг – раждането на дете. Бъдете силни и търпеливи, защото професията, която сте избрали, изисква много любов и себеотдаване“, пожелава още кубратският градоначалник.

"Наградата за вашия труд намира израз в чакания първи детски плач и първата среща на майка и рожба. Благодаря на всеки един от вас, че постоянно повишавате знанията си, че не жалите сили и давате всичко от себе си, за да помогнете в раждането на надеждата, на бъдещето, на доброто!

Бъдете здрави и удовлетворени! Нека се раждат повече здрави деца!“, заявява в заключение кметът Алкин Неби.