Визитата на българския премиер Кирил Петков в Република Северна Македония (РСМ) е положителна, но и в двете страни има значителна доза предпазливост и резерви в оценките за бъдещи стъпки и евентуалното разрешаване на спора. Има още много работа, а първата по-сериозна оценка може да бъде дадена във вторник, 25 януари, когато делегацията с македонските министри ще пътува до София за Втората междуправителствена конференция, която е механизъм за сътрудничество, предвиден в Споразумението за добросъседство, пише скопският вестник “Слободен печат“.

Българският премиер Кирил Петков обяви вчера, че "правителството на Северна Македония идва в София следващия вторник и има вероятност да се направи нещо, което не се е случвало през последните 30 години".

"Трябва да се договорим за изграждането на жп линията между София и Скопие възможно най-скоро, да определим как да пътуваме по-бързо с кола, как наистина да имаме половинчасов полет, да говорим за културния календар, както и за съгласуване на образователните програми,“ каза Петков.

Българският президент Румен Радев също вижда много положителни сигнали в посещението на Петков и каза, че всяка стъпка, водеща към задълбочаване на отношенията между двете страни, трябва да бъде подкрепяна.

"Надявам се обаче, наред с всички усилия за подобряване на свързаността, инвестициите, икономиката, сътрудничеството, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и които всъщност ще отключат вратата за започване на преговори,“ каза Радев.

Той повтори, че е абсолютно неоснователно С. Македония като реципрочност да търси признаване на македонското малцинство в България, защото "конституционните системи са коренно различни".

Миналото малко на заден план

Македонският политолог Иво Рангелович казва, че посещението на Петков е сигнал за инициатива на разумен преговорен дух.

"Очевидна е волята за сътрудничество и разрешаване на спора, както и препозициониране на приоритетите. Говорим за съществени неща, вместо за политика на идентичност. Правителствата и от двете страни също са категорични в усилията си. "Точно заради това мисля, че има място за оптимизъм“, каза Рангелович пред "Слободен печат“.

Според анализатора от РСМ Александър Кържаловски визитата на Петков е преминала в относително положителен тон, а "новите сили" от двете страни дават надежда, че европейската ни интеграция може да бъде отключена по-късно тази година, но едва ли през първите шест месеца.

"Посещението демонстрира по-голямата готовност на българската дипломация и на страната като цяло, както и неспособността ни да мислим дългосрочно и да възприемаме последствията от привидно малки отстъпки, като жеста с Миладиновци и нотата в ООН . Това изглежда потвърждава опасенията, наред с други, изразени от бившия министър Никола Димитров, че нашето правителство е готово на отстъпки, първо на все по-малки отстъпки, които в крайна сметка, както в случая с Гърция, може да приключат с пълното ни приемане. за позициите на България, защото, нали, без това няма вдигане на ветото, няма преговори за членство в ЕС - казва Кържаловски за "Слободен печат".

Според македонския посланик Виктор Габер посещението засилва надеждата, че проблемите могат да бъдат преодолени своевременно.

"Според последните изказвания на политическите лидери на България, поне в официалните документи, историята не се споменава. В България те излизат от фазата на конфликти и политическият фактор, който е с четиригодишен мандат, може да действа по-свободно. И в София, и в Скопие има нови млади премиери, които трябва да бъдат освободени от миналото и минали опити за разрешаване на спора. Те могат да допринесат за промяна на атмосферата. Историята ще остане, но е важно да я оставим на заден план. "Все повече обществеността в България е в настроение да смекчи твърдата си позиция“, каза Габер по време на гостуването си в "Утрински брифинг“ по "Слободна ТВ“.

Той допълни, че в момента Петков е звезда не само в страната си, но и в Европа и може да повлияе на старото поколение политици, това на президента Радев, който има втвърдени възгледи.

Интензивен дневен ред на комисиите

Вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Боян Маричич съобщи вчера, че на съвместно междуправителствено заседание във вторник ще бъдат формализирани петте работни групи, в които ще бъдат включени компетентните министри, както и екипи и институции, които не са на министерско ниво, но са важни в процеса. От 25 януари нататък всяка седмица ще заседава комисия, а в периода до март-април се очаква да заседава по два-три пъти.

"С новите правителства и в двете страни се заражда нов подход, според който историческите въпроси са само част от цялото. Желанието е да покажем, че имаме и други неща, които трябва да разгледаме, като подобряване на инфраструктурата, търговията, културния и образователния обмен. За да има по-голяма комуникация между гражданите и да не се остават отношенията да се водят само от политици и историци ,“ каза вицепремиерът Маричич за "Утрински брифинг".

Министърът на външните работи Буяр Османи от своя страна в изявление за българската Би Ти Ви съобщи, че до дни ще има предложение за посланик в България.

Бившият вицепремиер на РСМ Никола Димитров продължи в четвъртък с критики към новия подход на правителството към спора с България, като го тълкува като опит за евтино увъртане, че София се е отказала от нещо с краткото и дългото име.

"Докато бях вътре, запазих подхода, че нищо не е договорено, докато не се договорят всички въпроси. Вторият ден без мен подходът и същността се смениха в тактика "на салама". Казват, че сега с новия подход имахме резултати веднага - София "прие" да използва краткото име, нещо, което само по себе си не е наш проблем, а тяхно искане,“ написа Димитров във "Фейсбук“.

Ще бойкотира ли ВМРО-ДПМНЕ работните групи?

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ няма да участва в работните групи с България, съобщиха от партията вчера.

"ВМРО-ДПМНЕ не е получила покана от правителството да има представители в работните групи с България, а ако получи покана, няма да участва, защото това би било "декор“ на правителството и би придало легитимност на тяхното погрешно функциониране - каза вчера говорителят на партията Димче Арсовски.

Той добави, че парламентарната комисия по външни работи е мястото, където правителството трябва да участва и да отговаря на техните въпроси.

"Упорито ги каним да дойдат. Министър Буяр Османи упорито бяга от това да даде отговори и не участва в Комисията, а преди това същото правеше и Никола Димитров,“ каза Арсовски.

Вицепремиерът Маричич каза в четвъртък, че "ще дойде моментът, в който Събранието ще има роля за валидирането на споразумението, така че е важно всички партии да имат информация и активно да участват в този процес".

Превод и редакция: Юлиян Марков