Грамота за участието си в категория "Социална отговорност“ в конкурса за добри практики в администрацията за 2021 година получи Община Свищов. От пресцентъра на институцията в крайдунавския град уточняват, че състезанието се организира от Института по публична администрация. Призът бе връчен на специална церемония, в която се включиха Анелия Димитрова и Маргарита Перникова – експерти от Община Свищов и членове на екипите по проектите.

Надпреварата се организира в три категории: "Управление на хората“, "Технологични решения за открито управление и административно обслужване“ и "Социална отговорност“. Участваха 47 различни практики от цялата страна. Община Свищов се състезава в категорията "Социална отговорност“, в която се включиха 23 практики. Те представиха разнообразни инициативи, които надхвърлят регулаторната рамка, в която работи организацията.

Проектът "Създаване на нова социална услуга Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в община Свищов“ е показателен за реализиране на целенасочена устойчива социална политика на общинското ръководство и администрацията като основен приоритет. Реализиран в два основни етапа той е допълващ щрих към огромната палитра от предоставяни социални услуги в община Свищов.

Първият етап се случи в периода 2019-2020 година, в който се извършиха дейности по ремонт, реконструкция и модернизация на неизползваемата сграда общинска собственост на ул. "Княз Борис І“ №36 и превръщането и в съвременен център, отговарящ на всички функционални изисквания на Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на социална услуга и подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване в среда близка до домашната.

В единични и двойни стаи са разположени 15 електрически болнични легла с пет функции, специални матраци, болнични шкафчета и маси за хранене, телевизори, мебели и санитарни помещения отговарящи на стандартите за обгрижване на хора с увреждания. Обособени са медицински кабинет, манипулационна стая, за персонала, помещение за разливане на храната, дневна, трапезария, перално помещение, товарен и пътнически асансьор. Проектът за реализиране на първият етап беше финансиран по ОП "Региони в растеж“ 2014-2020 в размер на 526021,07 лв. и собствен принос на община Свищов в размер на 278 316,25 лв.

Вторият етап започна през юли 2021 година, когато с откриването на ЦГВХНС "Св. Иван Рилски“ стартира същинската грижа в подходящата социална инфраструктура с капацитет 15 места. За настанените потребители на социалната услуга възрастни хора над 65 години, с ограничения или в невъзможност за самообслужване, поради старост, хронични заболявания или увреждане се грижи персонал от 14 човека. Иновативната социална услуга от резидентен тип се реализира по ОП "Развитие на човешките ресурси“, по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги", по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Стойността на проекта е в размер на 271 000,00 лева, а неговата продължителност – 14 месеца, от които предоставяне на услугата – 12 месеца.