Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен не очаква пробив от преговорите с руския външен министър Сергей Лавров в Женева, но се надява да чуе до какво е стигнала Москва след миналите консултации със САЩ и НАТО. Това заяви ръководителят на американската дипломация в четвъртък в интервю за германския телевизионен канал ZDF, чийто текст беше разпространен от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ.

"Не очаквам никакъв пробив“, каза той, когато го попитаха как вижда най-добрия изход за предстоящите преговори.

Блинкен припомни, че САЩ и Русия проведоха консултации по въпросите на сигурността в Женева на 10 януари, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари - заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена. "Всички имахме възможност да разсъждаваме върху това, което всеки от нас чу. Мисля, че руската делегация имаше възможност да се консултира с президента (на Руската федерация Владимир) Путин. Всички имахме възможност да се консултираме помежду си, както и с всички наши съюзници и партньори“, каза Блинкен.

"И това е важен момент според мен: да разберем на какъв етап сме с външния министър Лавров, да видим какви изводи е направила Русия от тези дипломатически контакти“, добави той. Държавният секретар отбеляза, че американската делегация от своя страна очаква да предаде на руската страна общата позиция на Съединените щати и техните европейски съюзници и партньори.

Според него САЩ очакват с нетърпение срещата в Женева, "за да разберат дали наистина е възможно да продължим да следваме пътя на дипломацията за разрешаване на тази криза". "Това е въпросът. И мисля, че утре ще знаем повече. Поне се надявам, че утре ще разберем повече за това дали Русия наистина е ангажирана да се опитва да разреши тези различия дипломатично чрез диалог или не." И в двата случая сме готови и ние сме обединени“, добави Блинкен.

Преминаване на границата на Украйна

Блинкен каза, че ако "поне един" руски военен пресече украинската граница, това ще означава атака срещу Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън предположи на пресконференция в сряда, че "незначителната инвазия" на Русия в Украйна може да предизвика по-сдържан отговор от страна на САЩ и техните съюзници, отколкото пълномащабна. Журналистът oт ZDF помоли Блинкен да коментира тези думи на президента и да обясни къде е червената линия за САЩ. "Това не е въпрос на червената линия. <...> Ако един руски войник премине границата на Украйна, това означава, че сме изправени пред сериозен проблем, ясна атака срещу Украйна. Било то поне един войник или хиляда“, каза ръководителят на американското външнополитическо ведомство. Той подчерта, че "възобновяването на руската агресия срещу Украйна" ще доведе до "мащабни последици".

"Вчера президентът имаше предвид, че има сценарии, различни от вкарването на руски войски в Украйна, които биха могли да имат много сходни резултати по отношение на това, което Русия се опитва да постигне. Например опит за извършване на преврат, който ще доведе до смяна на правителството, използвайки хибридни методи, използвайки специални части, нещо, което не е толкова лесно да се забележи. И в продължение на много седмици ние работим в тясна координация (със съюзниците), за да гарантираме, че във всеки от тези възможни сценарии <...> между всички нас <.. . > имаше пълна координация, така че имаме план за ефективен отговор на всеки сценарий“, добави шефът на американската дипломация.

Споменатите думи на Байдън предизвикаха широк резонанс в САЩ. Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки пусна отделно писмено изявление малко след конференцията, в което подчерта, че Съединените щати ще считат всяко пресичане на украинската граница от руски войски за "нова инвазия“. Самият Байдън на следващия ден също заяви, че САЩ ще считат всяко пресичане на границата от части на руските сили за нахлуване в Украйна и ще бъдат готови да наложат икономически санкции в отговор на това.

Взаимодействие с Русия

Държавният секретар на САЩ също така твърди, че американската страна е заинтересована от взаимодействие с Русия, включително по въпроси, свързани с климата, пандемията и технологиите, но Москва "е отхвърлила инициативи за установяване на по-позитивни отношения.“

"Ние показахме добра воля не само през последните седмици, но и през годините, като непрекъснато се обръщахме към Русия, желаехме да работим с Русия. Доколкото Русия насочва енергията, ресурсите и талантите на велика сила, за да работи наистина с нас в опит да разреши проблеми, засягащи всички наши граждани, било то борбата срещу коронавируса, изменението на климата или въздействието на новите технологии < ...>Не бихме искали нищо повече от това да работим с Русия на всички тези фронтове“, каза Блинкен. "И от години НАТО се обръщаше към Русия, за да установи прозрачни и по-позитивни отношения.“ "За съжаление, ние постоянно получаваме отказ“, аргументира се той.

"И години наред НАТО се обръщаше към Русия, за да установи прозрачни и по-позитивни отношения. За съжаление, ние постоянно получаваме отказ", аргументира се Блинкен. "Факт е, че през последните години не беше проблемът в НАТО. Това е отбранителен съюз, който работи при пълна прозрачност, и това е доброволен съюз. Проблемът е в Русия."

В тази връзка държавният секретар засегна ситуацията в Украйна, Грузия и Молдова. "Така че Русия наистина предизвика европейската сигурност. Ние не бихме искали нищо повече от това да изградим по-стабилни, предсказуеми отношения с Русия", аргументира се той. "Президентът (на САЩ Джо) Байдън каза това директно на президента ( на Русия Владимир) Путин, че, разбира се, има области, в които можем да си сътрудничим. Но всичко зависи от това какво прави или не прави Русия."

Превод и редакция: Юлиян Марков