Разбирам мотивите на Кирил Петков да покаже джентълменско отношение като посети ненужно РСМ, но на Балканите това не винаги се оценява и разбира, коментира Илия Лазаров за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

"Посещението беше зле подготвено, като по ръчен труд“, каза Лазаров и допълни, че разбира и външния натиск на САЩ", посочи Лазаров.

"Македонските служби работят в опит да ни натиснат да приемем тяхната кандидатура за членство в ЕС без да си гарантираме интересите. Това са балкански подходи, които не са допустими. Едно от базовите правила когато се влиза в една организация като ЕС, е да нямаш проблеми със съседните държави, особено с тези, които са преди теб членове на тази организация. Това важеше и за НАТО, важи и за ЕС. Ние ги пуснахме в НАТО, където също можехме да наложим вето, но от стратегически, военнополитически и външнополитически съображения не го направихме. Трябваше да си извадим поуки от тази грешка, която допуснахме тогава. Когато България трябваше да влиза в НАТО, направи своите стъпки и жертви, същото направи и когато трябваше да влиза в Европейския съюз. Ние си изчистихме нашите проблеми. Така че в момента американската администрация допуска груба грешка в това си поведение, натискайки България за сметка на Република Северна Македония", каза още експертът.

Илия Лазаров определи вербалната нота изпратена до ООН като нищо особено, а резултатите от посещението недостатъчни.

"България има изключително голям интерес от интегрирането на Република Северна Македония в Европейския съюз, но при европейски правила на поведение, спазване на европейските норми. Защото ако сега не се въведат правилата и нормите, които трябва да спазват, това ще бъде един генератор на проблеми в рамките на Европейския съюз и това ще бъде ахилесовата пета на Европейския съюз, която ще бъде използвана за неговото бъдещо дезинтегриране", подчерта Лазаров.

"Недопустимо е поведението на РСМ в последните 5 години и ако ние свалим ветото, това може да се приеме като национално предателство“, категоричен беше Илия Лазаров.

Цоня Събчева