"АЕЦ Козлодуй" ЕАД ще прехвърли на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) активи на стойност 56 млн. лв. - съоръжение за плазмено изгаряне на твърди радиоактивни отпадъци, заедно с движимо и недвижимо имущество, включително и активи в процес на изграждане. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, с което активите се обявяват за частна държавна собственост и се прехвърлят на ДП РАО.

Към настоящия момент в имуществото на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД продължават да са налични активи, придобити в резултат на реализация на проекти по извеждане от експлоатация на 1-4 блок, които са неприсъщи за извършваната от централата дейност.

Съгласно разпоредбите на Закона за безопасно използване на ядрена енергия, извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения се осъществява от ДП РАО.

Предвид специфичния предмет на дейност на предприятието, с прехвърлянето на активите, дейността по извеждане на радиоактивни отпадъци ще бъде окончателно отделена от ,,АЕЦ Козлодуй" ЕАД.