Западните страни настояха в четвъртък, че ще бъдат единни в категоричния отговор на всяко руско нападение срещу Украйна, преминавайки към контрол на щетите, след като президентът на САЩ Джо Байдън предложи разделения относно това как да реагират на "незначително нахлуване“, пише Reuters.

Русия е събрала десетки хиляди войници по границите си с Украйна и западните държави се опасяват, че Москва планира ново нападение срещу страната, отбелязва агенцията. Русия отрича, че планира атака, но казва, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако списъкът с искания за гаранции за сигурност не бъде изпълнен, включително обещанието на НАТО никога да не приема Киев за член.

На пресконференция в сряда Байдън каза, че очаква руският президент Владимир Путин да предприеме някакви действия и изглежда предполагаше, че Вашингтон и съюзниците му биха могли да влязат в спор относно отговора, ако Москва не реализира голяма инвазия.

"Предполагам, че той (Путин) ще нахлуе“, каза Байдън. "Той трябва да направи нещо“.

"Русия ще бъде държана отговорна, ако нахлуе – и зависи от това какво прави“, каза Байдън. "Друго ще е, ако това е незначително нахлуване и в крайна сметка (се окаже, че) трябва да се караме какво да правим и какво да не правим и така нататък“, каза Байдън и добави, че нахлуването би било "катастрофа“ за Русия.

Малко след края на почти двучасовата пресконференция, Белият дом отхвърли всякакви предположения, че по-мащабно руско военно нахлуване ще срещне по-слаб отговор на САЩ.

"Ако някакви руски военни сили преминат през украинската граница, това е подновена инвазия и тя ще бъде посрещната с бърза, сериозна и обединена реакция от Съединените щати и нашите съюзници“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Европейските съюзници направиха подобни забележки, подчертавайки единна позиция и заплашвайки със силни финансови мерки срещу Русия за всяка атака.

Европа ще отговори на нова атака "с масивни икономически и финансови санкции. Трансатлантическата общност е твърда в това“, увери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която оглавява изпълнителната власт на ЕС

Британският премиер Борис Джонсън каза: "Не се съмнявайте, че ако Русия направи някакъв вид нахлуване в Украйна, в какъвто и да е мащаб, мисля, че това би било катастрофа не само за Украйна, но и за Русия. Това би било катастрофа за света“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен беше в Германия в четвъртък, където се срещна с френски, британски и германски министри преди разговорите в петък с руския външен министър Сергей Лавров.

Тъй като западните страни отдавна изтъкваха единната си позиция публично, някои официални лица изразиха насаме разочарование от забележките на Байдън, въпреки че те го описаха като гаф, който е малко вероятно да промени изчисленията на Москва.

"Това не беше полезно, всъщност беше подарък за Путин, но не бива да четем твърде много в него. Байдън не е дал зелена светлина на Москва за атака срещу Украйна. Това беше изплъзване на езика му и официалната западна позиция ще надделее“, заяви източник на Reuters.

Друг каза: "Мисля, че руснаците ще знаят как да разчетат забележките на Байдън, те ще го класифицират като това, което беше – гаф“.

Украинското правителство също омаловажи забележките на Байдън. "Определено не си струва да се оценяват думите, изречени предния ден, като нещо отделно от интегралната политика на американската администрация“, каза Михаил Подоляк, съветник в кабинета на президента Владимир Зеленски.

В Берлин Блинкен трябваше да изнесе реч, която ще се опита да представи кризата в Украйна като критичен момент за базирания на правила международен ред, каза служител на Държавния департамент.

Москва представи на Запада списък с изисквания за гаранции за сигурност на преговорите миналата седмица, които не доведоха до пробив.

Повтарящите се кръгове от икономически санкции, откакто Москва анексира Крим и подкрепи сепаратисткия бунт в Източна Украйна през 2014 г., оказаха слабо влияние върху руската политика, като Москва, основният енергиен доставчик на Европа, изчисли, че Западът няма да се реши на достатъчно сериозни стъпки, за да възпрепятства истински газовите доставки, коментира Reuters.

Американски и европейски представители казват, че все още има силни финансови мерки, които не са изпробвани. Германия сигнализира във вторник, че може да спре "Северен поток 2“, ако Русия нахлуе в Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов