Президентът на САЩ Джо Байдън е предизвикал объркване и интензивни критики с думите си, че Русия ще претърпи по-малки последствия, ако предприеме "малка“ атака срещу Украйна, което след това беше разяснено от Белия Дом, пише The Hill.

"От това какво ще направи той (президентът на Русия Владимир Путин - бел. "Фокус“) зависи до каква степен ще успеем да постигнем пълно единство в НАТО“, каза президентът по време на пресконференция в Белия дом, имайки предвид съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор.

"Мисля, че това, което ще видите, е, че Русия ще бъде държана отговорна, ако нахлуе, и зависи от това какво ще прави. Друго ще е, ако това е незначително нахлуване и в крайна сметка трябва да се караме какво да правим и какво да не правим“, каза Байдън.

Белият дом бързо се опита да изясни позицията на Байдън и да потуши опасенията сред съюзниците и украинските официални лица на фона на предупрежденията, че Русия може да предприеме действия в най-близко бъдеще.

"Президентът Байдън беше пределно ясен пред руския президент: Ако някакви руски военни сили преминат през украинската граница, това е подновена инвазия и тя ще бъде посрещната с бърз, сериозен и обединен отговор от Съединените щати и нашите съюзници“, уточни в изявление прессекретарят на Белия дом Джен Псаки веднага след края на пресконференцията.

"Президентът Байдън също знае от дългогодишен опит, че руснаците имат дебел учебник по агресия, освен военни действия, включително кибератаки и паравоенни тактики. И днес той потвърди, че тези актове на руска агресия ще бъдат посрещнати с решителен, реципрочен и единен отговор“, добави Псаки.

Изявлението на Псаки дойде малко след като Емили Хорн, говорител на Съвета за национална сигурност, публикува туит, в който се подчертава, че Байдън прави разлика между военни и невоенни действия, като кибератаки, които ще бъдат посрещнати с реципрочен отговор.

Самият Байдън се опита да изясни забележките си, когато му беше дадена възможност по време на почти двучасовата си пресконференция, когато репортер попита дали е възнамерявал ефективно да даде зелена светлина на Путин да предприеме настъпателни действия, като каза, че "незначително нахлуване“ може да не е бъде толкова посрещнато толкова категорично.

"Сериозното налагане на санкции по отношение на транзакции в долари и други неща са неща, които ще имат отрицателно въздействие върху Съединените щати и негативно въздействие върху икономиките на Европа“, каза Байдън. "Така че трябва да се уверя, че всички са на една и съща страница, за да вървим напред“.

Освен това той обясни, че ако Путин не се реши на пълномащабна военна инвазия и, например, предприеме кибератака, отговорът може да бъде ответна кибератака от САЩ и техните съюзници.

Все пак забележките предизвикаха объркване и критики сред експертите и отхвърляне от страна на републиканците. Объркването дойде в неподходящ момент за администрацията на Байдън, като държавният секретар Антони Блинкен се готвеше да се срещне с руския си колега в Женева по-късно тази седмица.

"Много съм загрижен от слабото, непоследователно съобщение, което току-що чухме от [президента Байдън] относно Украйна“, написа в Туитър сенатор Джеймс Инхоф от Републиканската партия, високопоставен член на комисията по въоръжените сили на Сената и който е направил брифинг на президента по-рано в сряда за неговата двупартийна делегация на Конгреса, която беше в Украйна през почивните дни.

CNN съобщи, че украински служител е "шокиран“ от коментарите на Байдън, които изглежда правят разлика между инвазия и незначително нахлуване.

Русия беше честа тема за въпроси по време на пресконференцията на Байдън по повод изтичането на първата година от мандата му, а администрацията отправя все по-страшни предупреждения през последните дни, че Москва е готова да нахлуе още повече в Украйна непосредствено.

В един момент Байдън прогнозира, че Путин ще нахлуе в Украйна, но по-късно каза, че администрацията му все още не е направила преценка, дали Путин е взел решение в посока дипломация, или конфронтация.

Забележките на президента вероятно ще подхранят още повече опасения сред украинските официални лица дали САЩ и техните съюзници ще отговорят с достатъчна сила, ако Русия премине в настъпление.

Забележките също изглежда посяват съмнение в единството на съюзниците въпреки повече от седмица интензивна дипломация лице в лице от висши дипломати. САЩ проведоха три срещи в Европа със съюзници и партньори, включително с НАТО, за да призоват за единство срещу руската агресия.

Блинкен пътува до Украйна и се срещна с украинския президент Владимир Зеленски в сряда в демонстрация на единство с Киев, като същевременно обяви, че САЩ предоставят 200 милиона долара военна помощ на украинците.

Секретарят се срещна в Берлин с германски, британски и френски официални лица, т. нар. трансатлантически четворка, преди дипломатическата среща с високи залози с руския външен министър Сергей Лавров в Женева в петък.

Превод и редакция: Иван Христов