Кишинев. Молдова обяви извънредно положение за 60 дни. Това решение беше взето от парламента на страната след одобрение от правителството. Руският "Газпром“ заплаши да прекъсне доставката на газ, ако Молдова не плати януарския аванс, съобщава "Коммерсанть“.

Председателят на молдовския парламент Игор Гросу каза, че 58 от 101 депутати са подкрепили инициативата за въвеждане на извънредно положение, според местния вестник Deschide. Парламентаристите от блока на комунистите и социалистите не подкрепиха решението.

Причината за извънредното положение беше писмо от Газпром, доставчика на газ за Молдова, изпратено на 18 януари до "Молдовагаз“, с предупреждение, че ако Кишинев не плати януарския аванс до 20 януари, доставката на газ ще бъде спряна. По-рано молдовското правителство заяви, че им липсват около 25 милиона евро.

Газпром притежава 50% от акциите на "Молдовагаз“. Останалите акции са разпределени между правителството на Молдова - 35,3% от акциите, Република Приднестровието - 13,44% от акциите - и физически лица - 1,23% от акциите.

През октомври 2021 г. Молдова вече въведе подобно извънредно положение, но за 30 дни. Тогава Комисията за извънредни ситуации получи правото да: закупува газ в ускорен режим, въвежда режим на рационален разход на гориво, ръчно разпределя газ в цялата страна и координира работата на медиите за информиране на населението за причините за кризата .

Превод и редакция: Иван Христов