Прокуратурата на Берлин провежда разследване срещу членовете на Президиума на "Зелените“ и съпредседателите на политическата партия Роберт Хабек и Аналена Бербок, съобщава списание Der Spiegel, като се позовава на изявление на фракцията и надзорното ведомство. През зимата на 2021 г., след смяната на правителството, г-н Хабек става министър на икономиката и заместник-канцлер, а Бербок оглавява германското външно министерство.

Според изданието представители на президиума на партията през 2020 г. са получили незаконно плащания за "коронавирус“ в размер на 1,5 хил. евро всеки. Президиумът на партията изчислява и начислява тези бонуси самостоятелно. Освен всичко друго, всички членове на президиума са обвиняеми по делото, включително Рикарда Ланг и Джамила Шефер, както и директорът на партията Михаел Келнер и нейният ковчежник Марк Урбах.

Самият факт за плащанията на Аналена Бърбок стана основна тема по време на предизборната кампания. Миналия май в ефира на токшоу на журналистката Сандра Майшбергер Бербок каза, че става дума за изплащане на т. нар. коледен бонус, който тя е декларирала. След това външният министър призна, че не е уведомила председателя на Бундестага за плащанията. Впоследствие тя заяви, че съжалява за грешката.

Превод и редакция: Иван Христов