Съпредседателят на "Демократична България“ Христо Иванов не вярва в проверката, която прокуратурата ще направи на подалия оставка ръководител на КПКОНПИ Сотир Цацаров, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България". Според него оставката му е опит да избегне неизбежното му уволнение, а връщането му в прокуратурата е вид благодарност на статуквото.



"На проверката, която прокуратурата започна по искане на Цацаров, можем да кажем само "ха-ха“. Както и да се развие тази проверка, то няма да има общо със законността, защото тя изисква обективност и безпристрастност. Прокуратурата на Иван Гешев не може да бъде заподозряна в безпристрастност, никой не й вярва", заяви Иванов пред вестник “Сега".

Христо Иванов смята, че с изпреварващата си оставка вече няма време Цацаров да бъде уволнен дисциплинарно от КПКОНПИ. Цацаров ще може да бъде подложен на парламентарен контрол, но не и да се развие производство по отнемането на допуска за класифицирана информация и последиците от това отнемане.

“Очевидно с оставката беше търсена изненада. Цацаров разумно се опитва да запази лице, да изпревари неизбежното – да бъде уволнен. Но и да не допусне раздялата му с КПКОНПИ да има характер на очистване, морална санкция на неговото поведение", заяви той.

Съпредседателят на “Демократична България" смята, че Цацаров се ползва с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и Делян Пеевски и не може да се очаква обективен резултат при настоящата конфигурация в управлението на прокуратурата.

“Главният прокурор в България по длъжностна характеристика е главен пазител на статуквото. Цацаров беше един от най-ефективните му пазители. И съм сигурен, че господарите на това статукво, което наричаме Сарайския модел, са му особено благодарни. Той беше не просто обслужващ персонал. Той е техен съмишленик и затова беше наречен от Йордан Цонев интелектуалец", добави той.

Христо Иванов смята, че смяната на главния прокурор Иван Гешев е възможна, но ще отнеме време.

“Това е по-сложно отколкото на някои хора им се иска. Всеки от възможните пътища ще отнеме време и усилие. Ние от “Демократична България" сме гаранти, че това усилие ще бъде направено, но работим в конкретен контекст", заяви той.

“Коалицията е сложна. В предишните два парламента сме обсъждали законодателните промени, но мандатоносителят тепърва навлиза в тази материя. Законопроектите са готови в Министерството на правосъдието и се надявам бързо да има политическо решение да бъдат придвижени към парламента и приети", добави той.