Това, което Кирил Петков и македонският му колега показаха на срещата в Скопие е тотален нихилизъм към общото ни минало, заяви в предаването "Това е България" на радио "Фокус" Горан Благоев, журналист, историк и политик.

Журналистът смята, че обещанията, хвърлени от страна на Петков е въпрос на време да се видят в действие. Горан Благоев, сподели, че не е останал с добро впечатление след посещението на Петков в Северна Македония и не споделя ентусиазма на българският премиер, който демонстрира в Скопие.

"Българският премиер не отива да се поклони на гроба на Гоце Делчев, а това е много символично, защото само след няколко дни ние честваме 150 години от рождението на Делчев. Но македонската страна куртоазно спестява част от македонския химн, в който се пее за Гоце Делчев. Тук аз сезирам една реципрочност – двамата премиери остават историята настрана, а ние претендираме, че имаме обща история.

Престижното образование няма нищо общо в случая. Едно е да имаш западно образование, друго е да знаеш кои са националните ти приоритети. И в един момент и двамата зачертават фигурата, която би трябвало да ни обедини, защото много по-силен знак щеше да бъде, в който ние виждаме българският и македонският премиер заедно, свели глава пред костите на Гоце Делчев, този, който се бореше като българин за свободата на Македония", коментира още Благоев.

Според Благоев това, което Кирил Петков претендира, че е постигнал трябва да се унагледи.