Ден след първата им среща българският премиер заяви, че с първата крачка България е постигнала голям успех. Петков е доволен от постигнатото споразумение за сътрудничество в няколко области с Македония и подчертава, че една от основните им цели нотата, която македонското външно министерство изпрати до ООН, е изпълнена, коментира скопският телевизионен “Канал 5“.

"От една страна си стиснахме ръцете, като отидохме там първи, а от друга ни дадоха нота, която се надявахме да получим преди две години. Тази нота е много по-важна от само краткото и дългото име. Тази нота показва, че Северна Македония няма териториални претенции към България. Тук трябва да се разбере, че вчера постигнахме огромен успех,“ каза Кирил Петков - министър-председател на България.

Македонският премиер Ковачевски от своя страна заяви, че фактът, че България се съгласи да използва краткото име на страната, е първата голяма стъпка в новата глава, която двамата премиери обещават на гражданите на двете страни.

"Ние с колегата Петков си обещахме, че ще използваме новата енергия и чрез нов подход, основан на взаимно уважение, да подобрим отношенията между двете страни. Той и аз имаме една и съща обща цел - да създадем условия за по-добро бъдеще на гражданите на Република Северна Македония и Република България,“ каза Димитър Ковачевски - министър-председател на Република Северна Македония.

Фокусът трябва да бъде върху икономическото сътрудничество, търговията, инфраструктурата, а историята да остане на заден план - тази стратегия срещна положителни реакции от всички политици. Но дали сближаването на двете страни по този начин ще бъде достатъчно, за да отблокира пътя на С. Македония за евроинтеграция все пак няма ли да се заобиколят другите изисквания на българския пакет 5+1? Политическият анализатор Петър Арсовски казва, че времето ще покаже дали индивидуалното елиминиране на точки е добра тактика.

"По принцип трябва да изчакаме, за да видим дали тази ситуация ще доведе до някакъв нов тласък за подобряване на отношенията и дали ще последва втора стъпка. И в (Северна) Македония, и в България има поговорка, че една лястовица пролет не прави. Да видим дали тази лястовица е една от многото, или ще остане единствена,“ коментира Петър Аровски - политически анализатор в Скопие.

Едно от българските искания е признаването на българското малцинство в Македония. За президента Пендаровски това е намеса във вътрешните работи на страната и той уверява, че няма да допусне да се вземат недостойни решения.

"Не, няма шанс това да се случи. Такова решение не може да бъде прието. Първо ще отида на пресконференция и ще кажа "хора, аз не приемам това". И не смятам, че някакво споразумение трябва да се крие от македонската или българската общественост. Това нещо не става насила, трябва да се каже на гражданите - ние говорим за това и това не руши националните ни позиции, каза Стево Пендаровски – президент на РСМ.

За разлика от президента, според лидера на ДСИ Али Ахмети, няма нищо спорно за включването на българското малцинство в македонската конституция.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещна с Петков, като от партията казаха, че той е казал на българския премиер вече познатите си виждания.

Превод и редакция: Юлиян Марков