Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че няма да представи на руския външен министър Сергей Лавров на среща в Женева в петък писмени отговори на предложенията за сигурност на Русия. Съответното изявление направи ръководителят на Държавния департамент в сряда на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Киев, предава TACC.

Блинкен отбеляза, че в края на "напрегната седмица“ на преговори САЩ очакват "да оценят ситуацията“. Според него "необходимо е също така да се даде време на преговарящите от Русия да оценят изминалите консултации“. "В момента не смятам да представям никакви документи на външния министър Лавров“, каза Блинкен, отговаряйки на журналистически въпрос дали смята да представи писмен отговор на предложенията на Руската федерация на среща с руския външен министър. . Според държавния секретар той се надява, че на срещата с Лавров ще бъде възможно да се обсъди текущото състояние на нещата и "да се разбере дали все още има възможности за дипломация и диалог“.

Ръководителят на Държавния департамент подчерта, че на изминалите консултации САЩ "не са излезли с никакви предложения към Русия“. "Ние само изразихме загрижеността си относно предизвикателствата, които Русия поставя за сигурността на европейския регион. Те също така изразиха собствените си опасения, много от които бяха обявени публично", каза Блинкен. Според него "скоро след срещата в Женева (САЩ) ще информират украинските партньори и ще обсъдят (с тях) по-нататъшни стъпки“.

За Вашингтон не е ясно кои руски предложения за сигурност в Европа са централни, някои от които според САЩ са "обречени на провал“, каза Блинкен.

"Не е ясно какво е или не е централното искане на Русия. Те (Русия) представиха цял набор от предложения - някои от тях очевидно са обречени на провал, като затваряне на вратите на НАТО за нови членове. Други предложения, ако те наистина допринасят за укрепването на сигурността на всяка от страните на реципрочна основа, за които ние дадохме да се разбере, че можем да ги обсъждаме“, каза ръководителят на американската дипломация.

Той изрази надежда, че ситуацията ще се изясни след срещата му в Женева с руския външен министър Сергей Лавров на 21 януари. "Мисля, че тези разговори, които вече проведохме, ни позволяват да изясним какво всъщност е в основата на всичко това и да разберем дали има основания за разрешаване на тези въпроси чрез дипломация, диалог и споразумения. Все още не знаем, мисля, ще ни стане много по-ясно, може би след петък", завърши Блинкен.

Според него Съединените щати възнамеряват да продължат дипломатическото сътрудничество с Руската федерация за разрешаване на ситуацията около Украйна толкова дълго, колкото могат. "Възнамеряваме да следваме дипломатическия път в преговорите с Руската федерация възможно най-дълго“, каза той.

В същото време Блинкен изрази мнение, че изборът за по-нататъшно развитие на събитията - по пътя на ескалация или намаляване на напрежението - остава за Русия. "Ако няма резултат, това е само защото Русия е избрала различен път“, добави той.

"Дипломатическият път ще бъде най-добрият за всички - продължи Блинкен. - Ние няма да се спрем пред нищо в тази работа и ще продължим интензивните дискусии."

Превод и редакция: Юлиян Марков