Актуалната епидемична обстановка в региона и възможността за привличане на доброволци за справяне при усложняване на ковид-ситуацията обсъдиха областният управител Анатоли Станев и директорът на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе. Засега подобна мярка в региона не се налага, но ако заболеваемостта продължи да се покачва може да се наложи доброволци да се претекат на помощ на персонала в лечебните заведения.

По последни данни заболеваемостта на 14-дневна база в региона е 980 души на 100 000. Припомняме, че за последните 24 часа бе отчетен и абсолютен рекорд по брой заразени в областта – 294. При необходимост биха могли да се осигурят и места за настаняване на доброволците. Те ще бъдат снабдени с лични предпазни средства от най-висок клас, а също ще получат и всичко необходимо за извършване на дейността си.

Двамата обсъдиха и започването на бъдеща информационна кампания, посветена на по-добрата информираност относно заболяването и ползите от ваксините. На този етап се планира тя да се проведе онлайн.

В срещата участваха още главният секретар на администрацията Симеон Иванов, Павлин Петров от БЧК и експерти от институцията.