С иновативен проект картините на Майстора от Кюстендил оживяват за хората от целия свят. Това каза пред журналисти Валентин Господинов, директор на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил, предаде репортер на Радио "Фокус" - Кюстендил. През 2022 година се навършват 140 години от рождението на един от най-самобитните български художници - Владимир Димитров - Майстора.

По този повод художествената галерия в Кюстендил, носеща неговото име, организира чествания, в които ще бъдат представени между 320 и 350 творби на Майстора – изключително собственост на галерията, между които и непоказвани творби на художника, селектирани и рамкирани специално за тази експозиция. Фирма, специализирана в създаването на VR/360˚ продукции, се включва в отразяването на тази годишнина чрез реализацията на проект "Нови подходи в представянето на изкуството. Част 1: Докосване до Майстора“, съфинансиран от програма "Визуални изкуства“ на Национален фонд "Култура“.

В рамките на проекта компанията ще създаде иновативен продукт, който е комбинация от представяния на живо и предварително заснета виртуална среда. Това е новаторски модел на презентиране, базиран на новите технологии, но съчетан с по-традиционния и личен подход при представянето на живо в реално време. Целта е да бъдат преодолени физическите ограничения и да се даде възможност за докосване до един от най-колоритните български художници по начин, максимално близък до реално присъствие на място. Хора, локализирани на различни места, ще имат възможност да се "потопят“ едновременно в истинската среда на изложбата и събития, свързани с честването, етапи от подготовката ѝ и други, скрити за широката публика дейности. Тези наистина виртуални събития ще бъдат водени от гид/куратор и ще позволяват присъствието и комуникацията на посетителите в реално време в самата среда под формата на аватари. Виртуалната изложба ще бъде "позиционирана“ и в добилата в последно време популярност "метавселена“ , като така ще се осигури възможност за единично или групово посещение на хора от цял свят, които ползват собствени, или предоставени в рамките на конкретното събитие, комплекти за виртуална реалност. Реализацията на проекта ще бъде и своеобразна заявка за налагането на иновативни модел и канал за представяне на широка гама визуални изкуства, като по този начин ще се подобри достъпът на публика от цял свят, включително и на хора в неравностойно положение, до българската култура.

Венцеслав ИЛЧЕВ