Открит урок по медиация бе поредната образователна инициатива, която проведоха съвместно бургаските Окръжен и Районен съд със Средно училище "Йордан Йовков". Това съобщиха от Окръжен съд - Бургас. Медиаторите Теменужка Чилингирова, Андрея Шивачев и Николай Тотев от Центъра за медиация и спогодби към двата съда представиха по увлекателен начин доброволната процедура за разрешаване на спорове. Седмокласниците влизаха в ролята на спорещи страни и се опитваха да постигнат взаимно приемливо разрешение, за да разрешат конфликта помежду си. Медиацията позволява на страните, замесени в спора, да вземат активно участие в разрешаването на проблема си.

Програмата за медиация на Окръжен и Районен съд – Бургас започва още през 2014 г. Социалната ценност на медиацията е в това, че утвърждава присъщата на човека черта сам да разрешава своите проблеми, а не да очаква да му бъде наложено решение от трето лице, каквото винаги ще бъде съдията. Така чрез медиацията може да бъдат подпомогнати страните да започнат диалог дори тогава, когато това е било невъзможно да се случи преди това.

36 са вписаните медиатори - експерти, които осъществяват способа към Центъра за медиация и спогодби при Окръжен и Районен съд - Бургас. Медиаторите са с различни професии – адвокати, психолози, педагози, инженери и др. Шест са проведените процедури по медиация в Центъра през отминалата година, постигнати са две споразумения. Две от проведените процедури по медиация са спорове по дела във второинстанционна съдебна фаза в Окръжен съд – Бургас. Проведените медиации през 2021 г. са по семеен спор в съдебна фаза; подобряване режима на лични отношения, определени от съда; упражняване на родителски права; финансови отношения – спор за неплащане вноски за имот.

Ръководството на Районен съд – Бургас залага изпълнение на краткосрочен план за внедряване на медиация по някои дела през настоящата година, с оптимизъм това да се развие в съдебна практика.