Пристигането на първите шест от 24-те усъвършенствани бойни самолета Rafale, които Гърция придоби от Франция, ще увеличи възпиращата сила на страната и е ясен знак, че Гърция се "променя и процъфтява“, каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис по време на церемония по посрещането на новите самолети, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Новите изтребители правят нашите военновъздушни сили едни от най-силните в Европа и Средиземноморието и затвърждават гръцко-френското споразумение за отбрана“, добави той в реч на церемония по пристигането на новите самолети в базата на гръцките военновъздушни сили Танагра , северно от столицата, след като самолетите прелетяха за кратко над Акропола по време на пътуването си от Южна Франция.

"Не се нуждаем от ничие разрешение, за да придобием тези Rafalе-и“, каза Мицотакис, добавяйки, че "докато Гърция затваря вратата за всяка заплаха, тя държи прозорците на диалога отворени“.

Междувременно министър-председателят използва случая, за да обяви данъчни облекчения за военнослужещите, като каза, че бонусите за полет и гмуркане под вода вече няма да се изчисляват като доход и следователно ще бъдат освободени от данък. Това е най-малкото, което правителството може да направи, за да награди мъжете и жените на фронтовата линия, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков