Лидерът на българската левица трябва да е министър-председател, смята евродепутатът

"Конгресът на БСП трябва да даде началото на съществена промяна в БСП. Само така ще се върне доверието на хората към левицата“. Това каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, който е и член на Националния съвет пред БНР.

"Конгресът на БСП трябва да даде началото на различен път на партията, който да възстанови доверието. Имахме историческо дъно на изборите, станахме четвърта сила и това говори, че категорично е необходима промяна, която не трябва да е само персонална, но и идейна“, каза Витанов.

Според него БСП трябва да преосмисли своята идентичност.

"Промяната ще дойде след поставяне на важните въпроси за една прогресивна лява партия – за преразпределението на благата, прогресивното данъчно облагане, корпоративния данък, огромното неравенство, въпросите за екологията. Не просто да приемаме Зелената трансформация, а да видим, кой ще плати сметката. Дали ще я получат бедните работещи или ще е за големите корпорации. Не на последно място трябва да говорим за равенството между половете, борбата с насилието, защото заради Истанбулската конвенция забравихме този така важен за левите хора въпрос. Наред с новите идеи, трябва да имаме и нови лица, които да ги артикулират“, каза още Петър Витанов.

"Вероятно г-жа Нинова ще спечели прекия избор, но по-сериозният въпрос е обществената присъда на избирателите“, добави евродепутатът.

"Струва ми се, че в момента ние култивираме бъдещи членове на "Възраждане“, защото ги нахъсваме с антиевропейска, националистическа и антиваксърка риторика. Това отблъсква умерените и по-демократично настроените леви хора“, каза още Витанов.

А призивът му преди конгреса на левицата в събота е цялата партия да излезе с нови идеи и да се обедини.

"Лидерът на БСП трябва да е министър-председател, не може да е златен пръст в коалицията, а това става с връщане на доверието и на избирателите. Това е пътят – без сръдни, без разделения, без преследване на членове, които мислят различно“, каза още Петър Витанов.

Представителят на социалистите коментира и българското държавно посещение в Скопие.

"Бих отделил внимание на две новини. Едната е с по-бравурен характер - откриването на самолетна линия между София и Скопие. Такава линия имаше, но бе закрита не по политически причини, а заради липсата на икономически интерес. Втората е за името – приехме съкратеното Северна Македония срещу нота на Скопие, че няма териториални претенции. Това беше първото и най-лесно постижимо условие на България. Но македонците винаги са използвали това за разменна монета, така че е важно да видим как ще продължим“, смята Витанов.

Според него все пак е сложена добра основа за разговорите, които да решат истинските проблеми и да доведат до постигане на споразумение между двете държави, така че да се отпуши въпросът с присъединяването на Северна Македония към ЕС.

"Не съм ентусиазиран, защото сме се нагледали на "ново начало“ вече поне четири, пет пъти, но все пак започва някакъв диалог“, завърши Петър Витанов.