В Кюстендил подготвят уникална изложба по повод 140 години от рождението на Майстора. Това съобщи на пресконференция директорът на Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ Валентин Господинов, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Изложбата ще бъде открита на 1 февруари, рожденият ден на големия български творец. Тогава ще бъде връчена и Националната награда за живопис, която се присъжда всяка година и е учредена в името на Майстора.

"Това е едно изключително голямо събитие за нашата галерия. Според мен, според служителите на галерията, тази експозиция ще бъде историческа. Ще бъдат експонирани между 330 – 350 творби на Майстора“, каза Валентин Господинов. Той подчерта, че в тази експозиция няма да има гостуващи творби от други места, а ще бъдат представени само произведения на Майстора, притежание на кюстендилската галерия. В същото време в новата експозиция ще има едва 5-6 творби от предходната постоянна експозиция на Владимир Димитров – Майстора. Фондът на галерията за големия български художник наброява над 1350 творби. За новата експозиция са реставрирани 55 творби, а това е дало възможност да се извадят и произведения, които никога не са били показвани. Около 16 са изцяло непоказваните творби на Майстора.

"Непоказването се дължи на това, че музейното дело се развива, начинът на експониране, рамкиране и поднасяне на творбите също се развива във времето“, каза Валентин Господинов. Сред непоказваните творби на Майстора е портрет на неговата сестра, както и негов автопортрет.

Директорът на кюстендилската галерия допълни, че изложбените зали са затъмнени, а причината е тази, че над 80 % от творбите, които ще се експонират в изложбата, са на хартиен носител, което води до необходимостта за затъмняване на залите, което да предпази самите творби. "Ние имаме едно от най-качествените осветления и то ни позволява ние да можем да сме презентативни и в нощно време“, каза Господинов.

Венцеслав ИЛЧЕВ