Пътят до село Триград все още непроходим, хората прехвърлят хранителни продукти и сметта на ръка през пропадналия участък. Това каза за Радио "Фокус“ – Смолян кметът на Триград Емил Гогушев. "Щетите, причинени от наводненията през декември в пещера "Дяволското гърло“ са изцяло възстановени и обектът отвори врати за посетители, но все още няма трафик по пътя, туризмът в селото е под нулата. Дори не можем да постигнем и 20 % посещаемост от туристи през зимата, на която се надявахме. За момента няма никакви хора. Пътят още е пропаднал и очакваме да се оправи. Никой не може да каже как ще се случат нещата. След 25 януари ще има търг, след това е необходимо и технологично време, но като време и гаранция нямаме информация кога реално ще започне укрепването и строителството“, каза Гогушев.

Той подчерта, че все още пътуват до селото с прехвърляне – едната кола отива до компрометирания участък, а друга взема пътниците от страна на селото. "Минават само коли на ЕВН, на куриерите, а хранителните продукти за селото се прехвърлят на ръка от жители на селото, които засега го правят на доброволни начала. От общината казаха, че ще им платят, но вече две седмици тези плащания се бавят“, посочи кметът на Триград. Сметосъбирането от селото също се извършва на ръка, защото сметосъбирачната техника не може да достигне населеното място. "На хората са раздадени чували за смет, които те пълнят с отпадъци и оставят до контейнерите. Тези чували се събират и извозват до пропадналия участък от пътя, а оттам отново на ръка се прехвърлят от другата страна, за да се закарат до сметището“, разказа още Гогушев.

Той коментира още, че ситуацията е трудна и колкото повече време минава и има неяснота, стави по-тежко за жителите на Триград. "Зависими сме от пътя, от него зависи и туризма в селото. Трябва да сме готови за туристите през пролетта, а още не е ясно кога ще започне ремонта“, каза още кметът на туристическото село.

Нели ГЕРГЬОВСКА