Неоправданият оптимизъм на Кирил Петков се сблъска със суровата македонска реалност в момента, в който неуважително беше посрещнат на летището. Това заяви Костадин Костадинов, председател на партия "Възраждане“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"При условие, че Петков действително направи жест, каквото и да си говорим – отиването на българския министър-председател там като негово първо посещение в съседна балканска и европейска държава, при условие че е първият въобще международен фактор, който отива на територията на Македония, след като влезе във властта новото македонско правителство, редно беше да бъде посрещнат не от министъра на външните работи, а съответно от неговия колега Ковачевски в Скопие. Това обаче не се случи. Видяхме по-нататък, че разговорите минаха в един изключително хаотичен стил“, подчерта Костадинов.

Лидерът на "Възраждане“ отбеляза още, че проблемът между България и Македония не нито транспортен, нито икономически във връзка с намеренията за въздушна линия, която да свързва София със Скопие.

"Проблемът е свързан с това, че македонската държава е изградена на антибългарска основа, че цялата македонска образователна система в сферата на хуманитарните науки е изградена на антибългарска основа, че там се възпитават и продължават да се възпитават поколения подрастващи деца в дух на антибългаризъм и омраза към България. Той допълни, че ако сега Македония стане част от ЕС , така нареченият "македонски език“ става един от официалните езици на общността. Ще има българо-македонски и македонско-български преводи в Брюксел.

"Това става вече европейска нотариална заверка на коминтерновската фалшификация от средата на 40-те години на миналия век. На второ място, Македония си отваря вече един огромен коридор за културно взаимодействие и за разпръскване на антибългарска пропаганда не само на територията на Европейския съюз, но и в България“ подчерта той.

Костадинов прогнозира, че не можем да очакваме някаква голяма промяна в дух на позитивизъм и конструктивизъм от страна на Македония, освен ако българската позиция не бъде твърда и не бъде последователна.

"За съжаление, тук, в България, КСНС излезе с твърда позиция, която аз самият останах с впечатление, че не беше защитена по подобаващ начин от нашия министър-председател в Скопие“, посочи лидерът на Възраждане.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете по-късно в рубриката "Мнение“.