Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма. Това каза в словото си Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова по случай встъпването им във втори мандат, съобщиха от Българската православна църква.

"В деня на Вашето встъпване във втори мандат като президент и вицепрезидент на скъпото ни Отечество се обръщаме с поздрав и приветствие, призовавайки над Вас и семействата Ви, над Родината ни и целия наш обичен народ, в България и извън нейните предели, Божието благословение, като Ви благопожелаваме крепко здраве, сили и добри плодове от Вашите трудове, насочени към онова, що е добро и полезно за нас и нашата държава.

Очакванията към Вас отново ще бъдат огромни и отговорността, която лежи върху плещите Ви, отново ще бъде изключително голяма. Тази отговорност е свързана на първо място с нашето общо настояще – с условията, в които живеем днес, с проблемите, които имаме да разрешаваме, с предизвикателствата, пред които сме изправени.

Тя обаче е отговорност и пред нашето минало, а особено – пред бъдещето ни. Общ свещен дълг е да пазим свято заветите на всички наши предци, които в далечното и в по-близкото минало са градили не само нашата държавност, но и нашата духовност и култура, и благодарение на които България продължава да съществува като съществена част от света на християнската европейска цивилизация. Положените някога здрави основи, заедно с държавническото, духовното и културното наследство, пазено и обновявано във всички времена, са сигурният залог и за нашето бъдеще, и за бъдещето на идващите след нас поколения", каза в словото си Българският патриарх Неофит

"Пред Вас предстоят още пет години, през които ще можете да допринасяте, според силите си, за по-доброто настояще и бъдеще на един достоен, но и много изстрадал народ – който е познал в хилядолетната си история периоди на възход и слава, но и на упадък и покруса, който е преживявал светли и радостни дни, но и дни на непоносими изпитания, преодолявани само с много сила на духа и упование в Бога и Неговата блага воля за всички човеци.

Нека тази дълбока вяра и извиращата от вековната духовност на народа ни сила и упование бъдат с Вас и през втория президентски мандат, и Всеблагият Бог да Ви укрепва в служението, за което сте избрани. Да Ви дарува мъдрост и разум и всякога да Ви упътва в Своята вечна истина. На добър час! Бог да пази България", добави Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.