Североизточният испански регион Каталуния ще премахне вечерния си полицейски час в петък. Решението беше взето в понеделник от консултативния комитет на каталунското правителство за Covid-19, който взе предвид скорошното забавяне на темпа на растеж на съобщените коронавирусни инфекции, както и малкият брой хоспитализации. Но здравните експерти предупреждават да не се премахват ограниченията твърде скоро в момент, когато предаването на инфекцията все още е тревожно високо, пише испанският вестник El Pais.

Полицейският час от 1 до 6 сутринта беше въведен на 24 декември, в разгара на коледните празници, когато случаите се увеличаваха. Експертите отбелязаха, че шестата вълна на коронавирус, която се подхранва от силно заразния щам “Oмикрон", все още не е приключила.

Говорителят на каталунското правителство Патрисия Плажа вече каза миналата седмица, че регионалните власти могат да премахнат полицейския час, ако бройките следват очакваните тенденции. По това време случаите бяха нараснали с 11% през предходните седем дни, значително по-ниско от пиковете от 80% и 95% през декември.

Епидемиологичната ситуация в Каталуния всъщност сега е по-лоша, отколкото когато беше въведен полицейският час на Бъдни вечер в опит да се ограничи заразата в момент на засилени социални контакти. Тогава броят на диагностицираните случаи беше по-малък от половината на този в момента.

Бяха регистрирани 200 000 нови инфекции през седемдневния период между 7 и 13 януари, според каталунското здравно министерство. Това е най-високата цифра от началото на пандемията през март 2020 г. и по-висока от 138 000 случая, диагностицирани между 31 декември и 6 януари. Случаите са нараснали с 36% за седемдневния период и много повече инфекции може да останат нерегистрирани сега, когато комплектите за домашно тестване са широко достъпни в аптеките.

"През последните дни видяхме по-добри от очакваните цифри, но те не се консолидираха. Сега те се движат с очакваното темпо“, каза Енрик Алварес, експерт по прогнози за пандемията и член на изследователската група към катедрата по изчислителна биология и сложни системи (Biocom-SC) на Политехническия университет на Каталуния.

Но регионалното правителство, което отговаря за мерките заради коронавируса, смята, че премахването на полицейския час е оправдано, наред с други неща, от ниския процент на хоспитализация в сравнение с предишни вълни, подхранвани от "Делта“ щама.

В Каталуния са в сила и други ограничения. Нощните заведения остават затворени и има ограничение от 10 души за социални събирания. Заведенията за хранене и напитки могат да работят само с 50% от капацитета на закрито, докато тази цифра е 70% за спортни и културни събития.

***

Лондон. Страните-членки на Европейския съюз имат различни гледни точки относно това, какво може да се счита за възможна "руска агресия срещу Украйна“. Според британския вестник Financial Times свързаните с това различия рискуват да забавят налагането на санкции срещу Руската федерация в случай на "агресивни действия“ срещу украинските власти.

Отбелязва се, че редица страни от ЕС се противопоставят на разглеждането на кибератаки, опити за организиране на провокация в Украйна и други "хибридни действия“ като претекст за прилагане на ограничителни мерки. Според официални лица от страните от Северна и Източна Европа липсата на ясно определени условия за налагане на санкции ще доведе до факта, че политическото решение за ограниченията ще се взема изключително от големите държави-членки на ЕС, като Франция или Германия.

Според изданието миналата седмица във Франция се е състояла среща за възможното налагане на санкции срещу Руската федерация в случай на действия в Украйна, което само потвърди разликата в подходите в ЕС към проблема. "Не беше достигнато съгласие относно това какво представлява агресията. Има много голяма разлика в (подходите) на държавите“, каза източник, запознат с дискусиите, цитиран от Financial Times.

***

Валенсия. Най-малко шест души са загинали рано сутринта в сряда при пожара в старчески дом в Монкада (автономна област Валенсия). Това съобщава испанският вестник El Periodico.

Според изданието около 50 души са пострадали от изгаряния или отравяне с изгорели газове, 15 от тях са били хоспитализирани.

По-рано беше съобщено за петима загинали и 11 ранени. Според агенция EFE пожарът е възникнал в стая на първия етаж на старческия дом, в която е имало двама възрастни хора. Органите на реда започнаха разследване на причините за пожара.

Испанският премиер Педро Санчес изрази съболезнования на семействата на загиналите.