Страните-членки на Европейския съюз имат различни гледни точки относно това, какво може да се счита за възможна "руска агресия срещу Украйна“. Според британския вестник Financial Times свързаните с това различия рискуват да забавят налагането на санкции срещу Руската федерация в случай на "агресивни действия“ срещу украинските власти.

Отбелязва се, че редица страни от ЕС се противопоставят на разглеждането на кибератаки, опити за организиране на провокация в Украйна и други "хибридни действия“ като претекст за прилагане на ограничителни мерки. Според официални лица от страните от Северна и Източна Европа липсата на ясно определени условия за налагане на санкции ще доведе до факта, че политическото решение за ограниченията ще се взема изключително от големите държави-членки на ЕС, като Франция или Германия.

Според изданието миналата седмица във Франция се е състояла среща за възможното налагане на санкции срещу Руската федерация в случай на действия в Украйна, което само потвърди разликата в подходите в ЕС към проблема. "Не беше достигнато съгласие относно това какво представлява агресията. Има много голяма разлика в (подходите) на държавите“, каза източник, запознат с дискусиите, цитиран от Financial Times.

Превод и редакция: Юлиян Марков