Далеч сме от ситуация, в която ще кажем, че работата е свършена или дори че е напреднала в положителна посока. Много трябва да внимаваме да не бързаме, защото това е много чувствителен въпрос от най-висок национален и държавен интерес. Нуждаем се от по-широк обществен консенсус и добро мислене на всяка следваща стъпка, каза президентът Стево Пендаровски в интервю за "ТВ 24“ по повод посещението на българския премиер Кирил Петков, цитирано от скопския вестник “Слободен печат“.

По думите му днешната визита на Петков, първа в страната му, е била "страхотна и е добре, че Петков е имал среща и с опозиционните партии.“

"Другата страна наложи набор от въпроси, които посягат на нашата идентичност и ние не трябва да допускаме това. Затова трябва да мерим три пъти, веднъж режем всяко предложение, което идва от когото и да било, дори от последното правителство в София,“ отбеляза Пендаровски.

Петков, каза Пендаровски, е нетрадиционен политик с нестандартен речник.

"Мисля, че той е нетрадиционен политик, с нестандартен речник, който не използва разпознаваема за някакви минали времена реторика. С една-две думи бих го описал като технократ и оптимист. Когато си тръгваше, му казах, че познавам само един човек в политиката, който е по-голям оптимист от него - Зоран Заев,“ каза Пендаровски.

Превод и редакция: Юлиян Марков