"Това е един успешен мандат. По-важно е, че българският народ даде своята оценка. Убедителната победа, която извоюва президентската двойка Радев - Йотова на тези избори ясно показва оценката на българското общество", така коментира пред БНТ изминалият мандат на Румен Радев и Илияна Йотова народният представител Атанас Зафиров.

Зафиров изрази категоричната си позиция, че по време на втория мандат Радев трябва да изрази своята обединителна позиция. "Президентската институция трябва да бъде гарант за начина, по който българското общество ще премине през всички съпътстващи го кризи. Сигурен съм, че успешният диалог между институциите ще е гарант за това", каза още депутатът.

На въпроса дали правомощията на президента трябва да бъдат разширени, Атанас Зафиров заяви, че когато президента е на мястото си и президентската институция е изпълнена със съдържание, правомощията му са напълно достатъчни.

По думите му една от основните задачи и функции на президентската институция е да се поддържа добрия тон между институциите. "Това беше труден мандат. Смятам, че сега е момента за единение на нацията и съм убеден, че президента Радев ще изпълни своите отговорности", посочи червеният депутат.

“И първият, и вторият мандат президента Радев беше категорично подкрепен от БСП и нейните коалиционни партньори. Нашите отношения винаги са били на ниво", каза Зафиров.

В заключение депутатът от левицата пожела на Румен Радев и Илияна Йотова да бъдат истински обединители на нацията.