За да пред остави по-дълъг период за заплащане на местните данъци с отстъпка, община Белоградчик направи рано необходимите изчисления за 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Община Белоградчик. Вече се приемат плащания за данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци, данък върху превозните средства за настоящата година. Няма промяна в размера на местните данъци и такси. При заплащане на цялото задължение в срок до 30 април, се ползва 5% отстъпка.

Установените законови срокове за внасяне на посочените местни налози са: от 1 март до 30 юни - първа вноска на данък недвижими имоти, данък върху превозните средства и такса битови отпадъци, а до 31 октомври – втората вноска. Патентният данък се внася на четири равни вноски – до 31 януари, до 30 април, до 31 юли и до 31 октомври. След изтичането на всеки от сроковете върху не внесеното задължение се начислява лихва.

Задълженията за местни данъци и такси могат да се платят в брой или чрез ПОС терминал на касите в Центъра за услуги и информация в сградата на Общинска администрация - Белоградчик, по банков път, на всяка една от касите на Изипей (EasyPay) в страната, през системата за интернет разплащания Epay, в банковите офиси на ОББ и на "Банка ДСК“ ЕАД, през системата за отдалечено банкиране ДСК директ или чрез директен дебит, онлайн офисите на "Български пощи", на всяка една от касите на Фаст Пей (Fast Pay) в България, чрез мобилното приложение iCard Дигитален портфейл и онлайн платформите www.leopay.eu, www.icard.bg, www.icard.com, www.mypos.eu, www.myATM.eu, както и в кметствата на населените места от общината. Пълна информация относно сроковете, начините за плащане, както и възможност за проверка с ПИК на задълженията е налична на официалния сайт www.belogradchik.egov.bg

На 31 януари 2022 г. изтича срокът, в който лицата, подлежащи на облагане с патентен данък през 2022 г.:

• са длъжни да подадат данъчна декларация за облагане с патентен данък през 2022 г.;

• могат да платят първа вноска за патентен данък за 2022 г.;

• имат право да платят задължението за патентен данък за цялата 2022 г. с 5 на сто отстъпка.

На 31 януари 2022 г. изтича срокът, в който задължените за внасяне на туристически данък лица, подават годишна декларации за туристически данък за предходната 2021 календарна година.

Заплащането на такса за притежаване на куче за текущата година е до 31 март 2022 г.

В момента се подготвят за изпращане данъчните съобщения за 2022 г., които ще бъдат получени от гражданите до края на м. февруари.